Répcelak

2015.04.12. 12:13

Kinőtték a laktanyát a répcelaki tűzoltók

Répcelak - Rögtön az év első napján vonultak az önkormányzati tűzoltók, akiknek tavaly nyugodt évük volt.

Némethy Mária

Ha a répcelaki tűzoltók munkájáról van szó, akkor ez kilenc települést érint. Öt Vas megyei településre, Répcelakra, Csánigra, Nickre, Vámoscsaládra és Vasegerszegre, s négy Győr-Moson-Sopron megyeire, Dénesfára, Répceszemerére, Csáfordjánosfára és Csérre terjed ki működésük, tűzoltási és műszaki mentési munkájuk.

Milyen emlékezetes esetük volt az idén? Őri Tamás, az önkormányzati tűzoltók parancsnoka így válaszolt:

- Rögtön az év első napján vonultunk. Vasegerszegnél a 86-os főúton kisodródott egy autó, műszakilag mentettük, aztán január 16-án Vámoscsalád és Vasegerszeg között, ugyancsak a 86-os főúton lesodródott az útról egy autó. A roncsba beszorult két hölgy. 20 percig tartott, amíg kiszabadítottuk őket.

A parancsnok szerint jó tűzoltónak lenni Répcelakon, s még jobb lesz, ha majd megépül az új út és áttevődik arra a forgalom.

- Nagyon nyugalmas évünk volt a tavalyi. Jelentősebb balesetek a 86-os főúthoz kötődtek, személyautó ütközött kamionnal - összegzi röviden Őri Tamás. - 21 tűzoltó riasztható a városban, közülük hat főállású, a többi önkéntes. Tavaly 43 vonulást hajtottak végre, ebből 29 műszaki mentés, 8 tűzeset volt. A riasztástól a kiérkezésig eltelt idejük átlagosan 9,5 perc volt. Répcelakra 20 esetben, Vasegerszegre nyolcszor, Nickre ötször riasztották őket. Legtöbbször, tizennégyszer közlekedési balesethez, hétszer viharkárhoz vonultak, de előfordult gázömlés, belvíz, omlásveszély, épület és tarlótűz is.

- Bánatom egy van csupán - hallom a parancsnoktól. - Kinőttük a jelenlegi laktanyánkat, már gondot okoz az új felszerelések elhelyezése. Pályázati megoldást keresünk. Reméljük lesz, mert csak úgy tudjuk megoldani a helyzetet.

Műszaki mentési bemutatón láthatta a közönség a tűzoltók új, úgy 10 millió forintba került hidraulikus feszítővágóját. Balról a tűzoltók: Haraszthy István , Nagy János , Szakács Péter  Fotó: Répcelaki Tűzoltóság

Felszereléssel nagyon jól állnak a tűzoltók. Két éven belül újra cserélték két kocsijukat is, sokkal jobb technikai felszereléssel rendelkeznek, mint korábban. A parancsnok e tekintetben tehát elégedett.

Arra a kérdésünkre, hogy van-e valami változás, ami a répcelakiak többségét érinti, azt válaszolja:

- Változott az Országos Tűzvédelmi Szabályzat, s az önkormányzat ez alapján hozott rendelete értelmében április 30-áig lehet csak kerti hulladékot égetni a városban. Vasárnap és ünnepnap kivételével 9-16 óra között. Arra kérjük a répcelakiakat, hogy ezt az időpontos tartsák be.

Répcelak Város Önkéntes Tűzoltó Egyesülete a település legrégibb civil szervezete. 1882-ben alakult.

Helyzeti előnyüknél fogva a szerencsére ritka tűzeseteknél hatékonyan tudják segíteni a hivatásos sárvári és kapuvári tűzoltók munkáját is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!