Répcelak

2015.12.20. 17:14

Ingyen járni könyvtárba, január 1-jétől nem emelkedik a lakbér a városban

Répcelak - A helyi képviselők csütörtökön ültek össze ebben az évben utoljára. Több kedvező döntést fogadtak el, szavaztak meg.

Némethy Mária

A könyvtári beiratkozás vagy regisztrációs díj a törvényi szabályozás értelmében eleve díjtalan a 16 éven aluliak és a hetven éven felüliek számára. Ráadásul a gyakorlatban a könyvtárak további ötven százalékos beiratkozási kedvezményt nyújtanak a pedagógusoknak, a munkanélkülieknek, a gyesen lévőknek és a hetven év alatti nyugdíjasoknak.

Répcelakon mindezen túl már évek óta díjmentes volt a városi könyvtár szolgáltatásainak igénybevétele. Ezt a lehetőséget továbbra is szeretnék fenntartani, de ki is akarják egészíteni.

Boros András megbízott könyvtárvezető most azt kérte a képviselő-testülettől, hogy támogassa a médiatár tagsági díjának megszüntetését. A videó, a CD és a DVD kölcsönzése az elmúlt években hétszáz forint volt havonta, ezt kérte megszüntetni a képviselőktől. Nem nagy összegű bevételről van szó, tavaly mindössze 17,5 ezer forint folyt be ezek kikölcsönzéséből.

- Több oka is van a megszüntetésnek - indokolta a kérést Boros András. - Öt-tíz kölcsönzés után a DVD lemezek veszítenek minőségükből. Nem egy esetben azt a visszajelzést kaptuk a könyvtári tagoktól, hogy a film akadozik, vagy nem akar elindulni. Ugyanakkor az októberi könyvtári napokon rendezett könyves vasárnapon ingyenes DVD beiratkozást tettünk lehetővé, melyet az aznapi nyitvatartási időben hatan vettek igénybe, de ez később bizonyára növekedne.

Az is tény, hogy a legújabb filmek már pár nap vagy néhány hét alatt elérhetőek a világhálón és le is tölthetőek, vagy online megtekinthetőek, ezért is szerették volna a médiatár tagsági díjának megszüntetését.

A képviselők megszavazták ezt is, és azt is, hogy jövőre is legyen ingyenes a könyvtári beiratkozás Répcelakon.

- Azt szeretnénk, ha minél több répcelaki igénybe venné a könyvtári szolgáltatást, ha nőne az intézmény látogatottsága - jelentett ki magyarázatként Szabó József polgármester.

Csütörtökön döntöttek a képviselők az önkormányzati testület következő évi feladat- és munkatervéről, felülvizsgálták a lakások és helyiségek bérletéről szóló rendeletet, meghatározták az egyéni köztisztviselői teljesítmények követelményének alapját, módosították a helyi kitüntetésekről és címek adományozásáról szóló helyi rendeletet, a közbeszerzési szabályzatot, a város településfejlesztési koncepciójának, integrált stratégiájának és a hatályos településrendezési tervének felülvizsgálatára kötött megállapodást.

A szociális helyzet alapján és a szolgálati jelleggel bérbe adott önkormányzati bérlakások négyzetméterenkénti lakbérét 185 forintban állapították meg havonta.

A fiatal házasok otthonában a lakáshasználati díj mértéke - akárcsak másutt - itt is olcsóbb. A komfortos lakások esetében alkalmazott lakbér mértékének ötven százaléka, azaz 93 forint négyzetméterenként havonta.

Az infláció az idén éves átlagban 0,3 százalék volt, míg jövőre 2,4 százalék lesz a prognózis.

Az éves infláció alacsony mértékét, továbbá az év során a lakásállomány amortizációjával járó felújítási munkák kis számát és alacsony költségeit is figyelembe véve január 1-jétől nem lesz lakbéremelés Répcelakon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!