Répcelak

2016.01.03. 19:48

A városé lett a kastély

Répcelak - Radó Kálmán-kultuszt alakítanak ki a kisvárosban. Répcelak főtere Radó tér lett, ráadásul az önkormányzatnak sikerült végre megvásárolnia az úgynevezett Radó-kastélyt.

Némethy Mária

Ez a kastély egy nagyon lepusztult épület, és jelenlegi állapotában csúf színfoltja Répcelak szépen kialakított, modern városközpontjának.

Szentmártoni Radó Kálmán azonban híres szülötte Répcelaknak, s mivel a kisváros nem bővelkedik történelmi személyiségekben, kultuszát szeretnék kialakítani. Radó 1844. december 17-én született ott, s nagyon sokra vitte: császári és királyi kamarás lett, valóságos belső titkos tanácsos, főispán, egyházi felügyelő. Ha kicsit részletesebben szeretnénk megismerni életútját, akkor a következő évszámokat érdemes megjegyezni: 1867-ben a sárvári járás szolgabírája lett, 1869-ben és 1872-75-ben országgyűlési képviselő volt. Azután gazdálkodott és vármegyéje ügyeivel foglalkozott. Később elnöke lett a Rába-szabályozási társulatnak, amelynek 1881-ben biztosává nevezte ki a kormány. 1896 elején fejeződtek be a Rába és mellékfolyóinak szabályozási munkálatai. Közben 1882 májusában Vas vármegye főispánjává nevezték ki Radó Kálmánt. Élénk résztvevője volt az evangélikus gyülekezet igazgatásának, 1889-től felügyelőként. 1893-ban - abból az alkalomból, hogy három fejedelem látogatta meg a kőszegi hadgyakorlaton Vas vármegyét -, valóságos belső titkos tanácsos lett.

Szabó József polgármester mutatja a háttérben látható Radó-kastélyt. Vagy megvesszük, vagy nézegetjük még egy darabig a romos épületet. Az utóbbi mellett döntöttünk - hallottuk tőle
Fotó: Unger Tamás

A Lipót-rend lovagkeresztjét, a porosz János-rendet és a szerb királyi Takova-rendet tudhatta a magáénak. - A Radó családdal már úgy 15 éve folytatott tárgyalásokat az önkormányzat a kastély megvételéről, de az árában mindeddig nem sikerült megegyeznünk - újságolta Szabó József, Répcelak polgármestere. - Eredetileg 35 millió forintot kértek a Budapesten élő leszármazottak az ingatlanért, amihez körülbelül négyezer négyzetméteres telek is kapcsolódik. Most kompromisszum köttetett, és végül 28 millió forintért vásároltuk meg az ingatlant a kormány által az adósságkonszolidációként önkormányzatunknak juttatott 44 millió forintból. Ugyanis lehetőség volt kulturális célra használható ingatlan vásárlására pályázni, és mi éltünk vele.

Mi lesz a Radó-katélyban? Kulturális célra akarják hasznosítani. Emlékszobát alakítanak ki benne Radó Kálmánnak, s mivel nagyterme történelmi emlékhely, hiszen itt készítették elő a vasvári békét, reprezentációs közösségi térként is szolgál majd a hajdani szép kiskastély.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!