Répcelak

2017.03.02. 18:50

Egyedülálló germán lelet Répcelakon

Répcelak - 62 évvel ezelőtt, homokbányászás során bukkantak az értékes leletekre. Neményi Réka régész tartott előadást az egyedülálló germán sírból előkerült leletekről.

Budai Dávid

Répcelak történetének egyik legizgalmasabb fejezetéről tartott elődást a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza, Neményi Réka a Répcelaki Szabadegyetem sorozatban február 22-én, 17 órakor. A répcelaki könyvtárban mintegy hatvanan hallgatták a fiatal régész előadását, akinek a szakterülete a kora keresztény, illetve a római provinciális régészet. Miután doktori disszertációját is a IV-VI. századi liturgikus tárgyakból írta, igazi szakértője a Répcelak területén talált ókeresztény motívumokkal díszített ékszereknek.

Neményi Réka, a Pécsi Tudományegyetem doktorandusza tartott előadást a páratlan leletről
Fotó: Varga Ákos

Az egykori germán női sír kincsére 1955-ben homokkitermelés közben bukkant rá egy helyi lakos. Ebben az évben sok más fontos lelet is előkerült, egyebek között ekkor tárták fel a szombathelyi Iseum romjait is. Éppen ott, az Iseumban, egy workshopon hallotta Neményi Réka előadását Aigner Géza plébános, aki aztán felkérte a régészt, hogy mutassa be a germán fejedelmi sírban talált nyakláncot. Neményi Réka előadásán beszélt a temetkezésről és a temetkezés történeti kontextusáról.

Bemutatta az ékszer ókeresztény szimbolikáját, és összehasonlította más temetkezési helyek leletanyagával. A több mint hat évtizeddel ezelőtt feltárt sírból származó leletegyüttes része egy késő római nyaklánc Krisztus-monogrammal, és egy ezüstből öntött, aranyozott, állatfejes, tűs ruhacsat. A szétdúlt női sírból származó leletekhez eredetileg tömörezüst karperecpár is tartozhatott. A régész hangsúlyozta: egyáltalán nem biztos, hogy csak ezek a kincsek voltak a sírban, azt ugyanis nem teljesen a szakmai elvárásoknak megfelelően rögzítették, emiatt sok kérdés maradt a leletekkel kapcsolatban. A környéken egyébként nem a répcelaki az egyetlen germán sír, amit feltártak. Mint ismeretes, 2013-ban az M86-os építése során bukkantak az alig húsz kilométerrel arrébb fekvő Szeleste határában egy langobard kori temető 112 sírjára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!