Répcelak

2016.11.10. 19:00

Évente csaknem 5 ezer végtag-amputációt végeznek Magyarországon

Répcelak - A szén-dioxid gyógyászati felhasználását népszerűsítették. A kapuvári kórházban egyéves várólisták vannak.

Budai Dávid

A 2009-ben alakult Mofettával, Szén-dioxid-terápiával az Egészségért Nemzetközi Egyesület a szén-dioxid hazai fellegvárában, Répcelakon tartotta meg szakmai fórumát november 8-án. Az összejövetelen, határon innen és határon túlról érkező, a szén-dioxid egészségügyi felhasználásának feltétlen hívei és szakértői gyűltek össze. A szakmai tapasztalatcsere célja az volt, hogy népszerűsítsék és megismertessék az érdeklődőkkel a szén-dioxid jótékony hatását a gyógyászatban. Aki a széndioxidot csak úgy ismeri, mint a fröccs vagy a szóda elengedhetetlen alkotóelemét, annak talán az újdonság erejével hat, hogy a szén-dioxid igazi csodaszer, ha megfelelően használják.

Az egyesület elnöke, dr. Csáky Csaba címzetes egyetemi docens hangsúlyozta, Répcelak a magyar egészségügy nagyon fontos bázisa, ugyanis itt van egyedül az országban olyan kút, ahol bányászat útján segítik a felszínre a szén-dioxidot, ami ráadásul Európában a legtisztább. Magyarország termálfürdőiben ismerik és használják is a szénsavas fürdőket, ám ahhoz már komoly kutatómunka kell, hogy ezt az ember meg is találja, ugyanis a szénsav gyógyászati célú felhasználásának finoman szólva is gyenge a marketingje - fogalmazott az elnök. Ez pedig baj, ugyanis Magyarországon évente majdnem ötezer végtag-amputációt végeznek el, és ezzel sajnos élen járunk Európában, pedig nem kellene, hogy így legyen.

A Lumniczer Sándor Kórház főigazgatója, dr. Benedek Zoltán beszélt a kapuvári kórház működéséről Fotó: Varga Ákos

Na de lássuk miről is van szó. A geológusok mofettának nevezik a szén-dioxidot tartalmazó, alacsony hőfokú vulkáni kigőzölgést. A római kori orvoslásban, később a népi gyógyászatban is alkalmazták a természetes szén-dioxid-fürdőket, ma pedig az orvosok által is elismert és javasolt gyógymód. Kezdetben természetes, később mesterségesen kialakított gödrökben történtek a kezelések, ma pedig már mofetta kabinban is végeznek ilyen kezelést, ahol a kabint a tiszta szén-dioxidot tartalmazó palackokból töltik fel. Csáky Csaba elmondta: a legtöbb ilyen kabin, szám szerint 12 Hajdúszoboszlón van, és ott is a répcelaki szén-dioxidot használják. Ahogyan a szódavíz esetében érezni, hogy a buborékok kellemesen csípik a torkunkat, ugyanúgy érezhetjük ezt a bőrünkön a szénsavfürdőben. Ezek az apró csipkedések kitágítják a felszíni ereket, megpezsdítik a vérkeringést, és javítják az anyagcserét. Mindezek hatására javul a szív működése, normalizálódik a pulzusszám, csökken a vérnyomás. A szénsavfürdőt éppen ezért előszeretettel ajánlják szív- és érrendszeri problémákra, magas vérnyomásra, de jótékonyan hat a különféle reumatikus bántalmakra és a csontritkulásra is.

A konferencián elhangzott: Kapuváron 1967-től működik a szén-dioxidos fürdő és most már elérhető a szénsavködös rehabilitáció is. Persze csak annak, aki győzi kivárni, ugyanis jelenleg nyolcszázan vannak a várólistán, így majdnem egy évet kell várniuk a betegeknek, hogy sorra kerüljenek. Viszont ha sikerül elvégeztetni a kezelést, annak jótékony hatása egy éven keresztül tart, tudtuk meg dr. Benedek Zoltántól, a kapuvári kórház igazgatójától.

A terápia alapját a rendkívül hideg szénsavhó (ismertebb nevén szárazjég) alkotja, amelyre forró vizet engedve tejfehér szénsavas köd képződik, amely másfélszer nehezebb a levegőnél, és így a speciálisan kialakított kezelőkádakat alulról felfelé tölti meg. A szénsavgáz-fürdő előnye a hagyományos szénsavas fürdővel szemben, hogy a gáz mennyisége sokkal pontosabban szabályozható, nem érvényesül a víz hidrosztatikus nyomása, hiszen a kádat a szénsavas köd tölti meg, nem a víz, ezáltal kevésbé terheli a szervezetet.

A szénsav gyógyászati alkalmazása azonban nem hazánkban a legnépszerűbb. A Székelyföldről érkezett Kisgyörgy Zoltán bánya- és hidrogeológus elmondta: a legtöbb szénsavas forrás Székelyföldön van. Ezeket a forrásokat a helyi lakosság évszázadok óta használja. Az egyik legismertebb természetes mofetta a torjai Büdös-barlang, ahonnan 400 ezer köbméter gáz távozik el óránként. Nem véletlenül nevezik a barlangot a pokol tornácának is, hiszen nagyon sokan vesztették már ott életüket, amikor a gázt belélegezték. Jól látszik, a szén-dioxiddal vigyázni kell, de a gyógyászati alkalmazása veszélytelen, csak még mindig nem eléggé elterjedt. Hazánkban legalábbis nem, pedig segítségével sok végtag megmenthető lenne.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!