Répcelak

2014.06.22. 13:20

Köszöntötték a jubilálókat Répcelakon

Répcelak - A Rudnay Társaság fennállásának 20. évfordulója kínálta az alkalmat, hogy kiállítást rendezzenek a tagok alkotásaiból a Répcelaki Fesztivál háromnapos rendezvényének nyitányaként.

Simon Erzsébet

Tucatnyi alkotó dupla ennyi munkája látható a Répce Galéria falain a Nyitott Tér Kulturális Egyesület szervezte kiállításon. A fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Rudnay Társaság festőművész tagjai mutatkoznak be a kisvárosban. De a társaságba nem csak képzőművészek tömörültek: írók, zeneszerző, filmrendező, művészettörténész is a soraiba tartozik. Répcelakon A. Bak Péter elnök mutatta be a közösséget, s a kiállítókat. Ő maga tájképeket hozott, Berki Viola linómetszetének témája Alku igazán aktuális, Kallai Sándor a magyar táj avatott festője, Kun István olajképe jól mutatja mesterének, Rudnay Gyulának erős hatását. László Gyula egyvonalas tusrajza a mesterségbeli tudást tükrözi, Miklóssy Gábor történelmi jelenetet vitt vászonra, P. Bak János a szülőföldjét mutatja be friss ecsetkezeléssel, Rudnay Gyula szénrajzzal, akvarellel van jelen, Somogyi Imre csendélete a természet szeretetét sugározza felénk, Szurcsik János rézkarca a gyümölcsöst idézi meg, Weintrager Adolf két akvarellel illetve gouache-al szerepel, Zichó Gabriella változatos témájú tájképei gazdag színskálán mozognak.

A. Bak Péter a jubiláló társaság névadó mesterének, Rudnay Gyulának a szavait, hitvallását idézte, amikor a tárlatnyitón a közönség figyelmébe ajánlotta az alkotásokat: A világ minden kultúrnemzetének féltett kincse az őt kifejező művészet. Mert egy nemzet annyit ér, amennyi a kultúrájának mélysége vagy magassága. Kultúrájának fokmérője mindig saját művészete volt és lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!