Répcelak

2015.08.16. 11:46

Megünnepelték az aratást - Nagyon jónak ígérkezett a termés, de jött a jégverés

Répcelak - A Répcelaki Gazdakör most először egy régi hagyományt elevenített fel: aratási ünnepséget tartott.

Némethy Mária

A Kossuth utcai játszótéren a tűzoltók jóvoltából állt a nagy sátor, amely alatt a gazdák és segítőik, valamint a családtagjaik is részt vettek az aratási ünnepségen, amit megtisztelt jelenlétével Szabó József polgármester is. A negyven tagú gazdakör elnöke, dr. Németh Kálmán értékelte a földeken végzett embert próbáló betakarítási munkákat, kiemelve azt: a Répcelak határát is nagy sávban érintő júliusi viharkár beárnyékolja az ünneplést.

Papp György alelnök egy hagyományőrző aratáson látható. Fotó: Varga Barnabás

- Nagyon jónak ígérkezett a termés a jégverést hozó viharig. Aki a repcéjét addig nem takarította be, azután már nem is volt mit betakarítania - mondta el a negyven hektáron búzát, kukoricát, repcét, szóját termesztő Papp György gazdaköri alelnök, aki arról is beszélt: a kapásnövények (kukorica, napraforgó) viszont az aszályos nyárt szenvedték meg.

- Az édesapám a kilencvenes években kezdte a gazdálkodást, én folytatom, de a betakarítás szempontjából ilyen gyenge évre, nem emlékszem - fűzi hozzá a gazdakör másik alelnöke, a száz hektáron gazdálkodó Kiss János.

A késő estébe nyúló aratási ünnepre a finom pörköltet az ő vezetésével készítette néhány szakácstehetséggel megáldott gazda.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!