Végre igazi megnyitó

2021.06.06. 18:46

Tárlat régi idők szép emlékeiből

Végre valódi kiállításmegnyitó helyszíne lehetett az összetartozás napja alkalmából a Bánffy-központ. A pandémiás időszak előtti események fotóiból nyílt kiállítás a magyar kultúra fellegvárának galériájában. Vallomásos videó is készült.

Tersztyánszky Krisztina

A Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet vezetősége azzal a nem titkolt céllal tárta nyilvánosság elé a „régi idők szép emlékeiből” válogatott fényképanyagot, hogy a hosszú kényszerpihenő után újra igényt ébresszen az emberekben a korábban oly kézenfekvőnek tűnő kultúra, a közösségi tevékenység iránt.

Amint arról Soós Mihály, az MNMI igazgatója a Muravidéki Magyar Rádiónak beszámolt, az anyagot ugyanúgy különböző tematikák szerint rendszerezték, ahogy ez a szervezet munkáját is jellemzi. A kiállításnak talán a leggazdagabb része az, amely az amatőr művészeti csoportok szerepléseiből, a hagyományőrző tevékenységből mutat be válogatást, felidézve a határon átnyúló, gyakran az egész Kárpát-medencét átszövő kapcsolatokat.

Külön paravánt kaptak az elmúlt évek táborozásai, ezen belül is kiemelten az Összetartozunk tábor, melyben minden nyáron a Kárpát-medence határon túli magyar fiataljai adnak egymásnak találkozót. A szervezők nem feledkeztek meg a kézművesek, a hímzők tevékenységéről és fel­idézik sok sikeres kirándulás emlékét is.

A képanyag az MNMI saját archívumából, az egyes csoportok képanyagából és magánszemélyek fotóiból állt össze. A kiállítás, amelynek a szervezők a Muravidék a Kárpát-medencében, a Kárpát-medence a Muravidéken címet adták, június 23-áig tekinthető meg a Bánffy-központban.

Ugyancsak az összetartozás napja tiszteletére az intézet egy videót is közzétett a Youtube-csatornáján, melyben több mint tucatnyi ismert személy vall magyarságáról, az ehhez fűződő érzéseiről és élményeiről.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!