Természetvédelem

2021.11.14. 17:00

Az árvíz elkerülte térségünket

A Nyugat- dunántúli Vízügyi Igazgatóság a napokban tartotta 2021. évi kiértékelő értekezletét az elmúlt időszak árvízvédelméről, az ezt szolgáló berendezések felülvizsgálatáról.

VN

Az elmúlt egy év az igazgatóság területén nyugodt időszak volt. Bár I. fokú árvízvédelmi készültséget utoljára 2020 decemberében kellett elrendelni, gondot okozhatnak a lefolyást gátló torlaszok, illetve a hódok tevékenysége folytán épült „gátak” – hangzott el az értékelésen. A meglévő töltések, a műtárgyak alkalmasak az árvíz elleni védekezésre, de a legtöbb helyen felújításra szorulnak. Az utóbbi évek gyakori jelensége a heves, gyorsan lezajló villámárvíz, amely főleg a kis vízhozamú vízfolyásokat érinti.

A szélsőséges helyzetek mérséklését több fejlesztés célozza, a kisvízfolyások árvízlevezető képességének javításával és az árhullámot mérséklő záportározók kialakításával. A Rába nagyvízi előrejelző modell továbbfejlesztése a RaabFlood4Cast projektekben megvalósult, jelenleg próbaüzemben működik. Befejezéséhez közeledik a Rába- völgyben zajló, 3,6 milliárd forint összköltségű árvízvédelmi projekt, amely jelentősen növeli Szentgotthárd, Körmend és Sárvár árvízi biztonságát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!