Kötet

2022.01.17. 11:00

Így ápolják a magyar nyelvet

A muravidéki magyarság anyanyelvápolási helyzetét mutatja be Zágorec-Csuka Judit kutató a Petőfi Kulturális Ügynökség Kazinczy Műhelyének kötetében.

Vas Népe

A kötetben Zágorec-Csuka Judit könyvtáros, nyelvészeti kutató a szlovéniai magyarság anyanyelvápolásáról ad helyzetképet. A kutató Balázs Géza nyelvészprofesszor felkérésére írta a tanulmányt, amelyben szó esik a Magyar Nyelv Napjának megünnepléséről, az anyanyelvápolási mozgalomról, a magyar nemzetiség ösztöndíj-politikájáról, a Muravidéki Magyar Rádió nyelvművelő műsorairól, valamint a kétnyelvűségi iroda létrehozásáról. 

 

A tanulmány szerint a magyar nyelv népszerűsítése a Muravidéken jó koncepcióval valósult meg, ehhez nagyban hozzájárultak a kétnyelvű oktatási- nevelési intézmények, az óvodák, általános iskolák és középiskolák, valamint a Maribori Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke. 

 

A Muravidéken is él még a magyar nyelv, pedig Trianon után már eltelt több mint száz év, és ez érzékelhető is a nyelvhasználatban. A nyelvtervezés alapelve, hogy a magyar nyelvet minél többet és minden nyelvi kontaktushelyzetben használni kell. Ez nem nyelvstratégiai kihívás, hanem a nyelvi térvesztés elleni küzdelem, nyelv élesztés és nyelvmegtartás egyszerre, az optimista jövőkép és a bizakodó magyarságkép része. Állapotfelmérésre újra és újra szükség van, hiszen a helyzetkép mindig csak pillanatnyi lehet – hangsúlyozza a kötet szerzője.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!