Rövidhírek

2022.10.31. 08:58

Ausztria is meghosszabbította a határellenőrzést

Egy nappal a hasonló cseh bejelentés után Ausztria is úgy döntött, hogy újabb 30 nappal meghosszabbítja a szeptemberben ideiglenesen bevezetett határellenőrzést szlovákiai határán - idézte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség az osztrák belügyminisztérium közlését pénteken.

A növekvő illegális migráció okozta nyomásra hivatkozva elsőként Csehország vezetett be ideiglenes határellenőrzést szlovákiai határán, szeptember 29-én. Az eredetileg 10 napra szóló intézkedést Csehország többször meghosszabbította, legutóbb csütörtökön, amikor 45 napra szóló hosszabbítást jelentettek be.
    Ausztria ugyancsak a múlt hónap végén vezetett be ideiglenes határellenőrzést szlovákiai határszakaszán, ez a tervek szerint pénteken járt volna le. Az osztrák belügyi tárca azonban a határellenőrzés meghosszabbítása mellett döntött, amit azzal indokolt, hogy az embercsempészek azonnal reagálnak az útvonalaik melletti határellenőrzések bevezetésére, ezért nekik is reagálniuk kell.
    "A határellenőrzésekre a szlovák határon továbbra is szükség van, mert különben az embercsempészek azonnal megváltoztatják útvonalaikat" - jelentette ki Gerhard Karner, akinek szavait a szlovák hírügynökség idézte. Hozzátette: Ausztria továbbra is keményen fel kíván lépni az embercsempészéssel foglalkozó maffia ellen.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!