Világháborús emlékmű

2017.10.18. 15:09

Első világháborús emlékművet avattak Rumban

Átadták a Rumi Rajki István által készített, az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság és az önkormányzat anyagi támogatásával, Módy Péter szobrászművész-restaurátor keze munkája által nemrég megújult első világháborús emlékművet.

Vas Népe

Fotó: Rumi önkormányzat

A Visegrádi Szent György Lovagrend és a rumi önkormányzat által a napokban szervezett rendezvényen a Takács István tiszthelyettes hőstettét leíró emléktáblát is felavatták.

Rum megszenvedte a háborús éveket: a hősi emlékmű a fronton elesettekre emlékeztet. Rájuk emlékeztek a település lakói múlt csütörtökön – és Takács Istvánra, aki egyike volt annak az 1500 katonának, aki kiérdemelte az egyik legnagyobb kitüntetést, az arany vitézségi érmet.

Fotós: Rumi önkormányzat

Beni Ferenc polgármester hangsúlyozta: – Az első világháború frontjain ezrével estek el Magyarország katonái. Áldozatuk előtti tisztelgésre alakult a Hősök Emlékét Megörökítő Országos Bizottság 1915-ben, amely kérte a belügyminisztert megemlékező emlékművek fölállítására. Tevékenységük eredményeként 1917-ben a magyar parlament is foglalkozott a kéréssel. Sándor János belügyminiszter ugyanazon év tavaszán beterjesztette javaslatát, amely kimondta: „Őrizze meg a késő utókor kegyelettel azok áldott emlékét, akik életükkel adóztak a veszélyben forgó haza védelmében.” A törvénycikk második szakasza előírta, hogy minden község és város örökítse meg hősi halottai nevét.”

Dévényi György hadnagy megemlékező beszédében felidézte a 20-as honvéd gyalogezred dicső küzdelmeit, valamint Takács István fronton nyújtott hőstetteit. Tolsztojt idézte: „A hősiesség ott kezdődik, ha valaki egy meggyőződésért, egy igazságért áldozza fel magát.”

Fotós: Rumi önkormányzat

A megemlékezés zárásaként Horváth István plébános megáldotta az emléktáblát és a felújított emlékművet. Tiszteletük jeleként a rumi önkormányzat és a rumi egyházközség nevében Beni Ferenc polgármester és Móricz Antal, a Tanácsadó Testület Alelnöke, a Rumi Rajki István Általános Iskola nevében Kraft László igazgató és Sümeghiné Károly Hajnalka igazgatóhelyettes, a Rumi Játékvár Óvoda nevében pedig Varga Lászlóné óvodavezető helyezett el koszorút, a gyerekek pedig virágokkal tisztelegtek a hősök emléke előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában