Sajtoskál

2016.09.09. 17:34

Sajtoskálon éjszakázott a királyi pár

Nemcsak a könyveknek, hanem az épületeknek is megvan a maguk sorsa. A sajtoskáli kastélyba például egyszer váratlanul betoppant IV. Károly király és felesége.

Feiszt György

A sajtoskáli kúriát Rupprecht Lajos, a „cukorbáró” romantikus kastéllyá alakíttatta. A Niczky család főnemesi ága Sajtoskálon a 18. században építtette fel barokk stílusú földszintes kúriáját, amelyet új tulajdonosa, Horváth József királyi kamarás 1810-ben klasszicista stílusban átalakíttatott. Az épület ma szociális intézmény és „Rupprecht-kastélyként” ismeretes. A Rupprecht ősök az 1770-es évek elején költöztek Magyarországra, és a soproni cukorfinomítót működtették.

A sajtoskáli kastély - eredetileg kúria - falai a történelem érintését őrzik Fotó: Unger Tamás

Rupprecht János V. Ferdinánd királytól 1839-ben kapott magyar nemességet, és Sajtoskálon birtokot vásárolt. Az itt felépített gyárban a nyerscukor előállítása zajlott, a finomítást a soproni üzem végezte. A sajtoskáli kúriát Rupprecht Lajos, a „cukorbáró” a XIX. sz. végén romantikus kastéllyá alakíttatta. Kétemeletes tornyot, az első emeleten nagyméretű díszes teraszt, vaskorlátos lépcsőházat és a toronyba vezető fém csigalépcsőt építtetett.

Fotó: Unger Tamás

A kastély áramszükségletét egy szélkerék biztosította. Az épület 1921-ben országos esemény helyszínévé vált, amikor október 20-án este a királyi trónra visszatérni szándékozó IV. Károly és felesége, Zita királyné váratlanul ide érkezett. A királyi pár a Sopron megyei Dénesfa határában szállt le repülőgépével, de mivel ott a kastélyban aznap keresztelő volt, és sok vendég tartózkodott, Cziráki József gróf kocsin inkább Sajtoskálra vitte őket.

Fotó: Unger Tamás

A „királyi szobát” Rupprecht Olivér később máig látható emléktáblával és ezzel a szöveggel jelölte meg: „IV. Károly, Magyarország apostoli királya és Zita királynő őfelségeik itt töltötték az 1921. október 20-21. közti éjjelt. Az emelet falu felé néző első szobájában pihentek. Kíséretükben volt Lehár báró ezredes.

Fotó: Unger Tamás

Éjjel érkezett Gratz Gusztáv, Rakovszky István, Ostenburg őrnagy, akikkel ezen   táblával jelzett szobában való tanácskozás után reggel 4 órakor Sopronba utaztak.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!