Sárvár

2013.01.28. 12:32

Árpád-házi női szentek ünnepe

Sárvár - Ünnepi hangulat töltötte el a sárvári Szent László katolikus iskolát január 23-án, amikor Szent Margit napjához kapcsolódva az Árpád-házi női szenteket ünnepelték.

Szalainé Horváth Judit

Több mint egy évtizedes hagyomány az intézményben, hogy a 6. osztályosok előadásában az iskola tanulói évről évre megtekintik a dicsőséges magyar női szentek élettörténeteit. A diákság előtt idén is megelevenedett az önzetlen, példás édesanya, Boldog Gizella; a szüzességi fogadalmát házasságában is megtartó Szent Kinga és testvére, Boldog Jolán; a születése előtt Istennek felajánlott Szent Margit; a szent életű, önzetlen szeretetet adó, súlyos betegeket ápoló Szent Erzsébet; Szent László király lánya, Szent Piroska.

A műsor díszleteként felállítottak egy képzeletbeli Porta Fidei-t (Fotó: Dr. Szalainé Horváth Judit)

Az előadás alkalmával irodalmi színpad keretében a közönség hallhatta a szentéletű nők élettörténeteit, a biográfiák közben pedig a képzeletbeli mennyországból leszállva elevenedtek meg a közel ezeréves legendák. A publikum megszemlélhette, milyen fájdalmasan imádkozott Szent István és Boldog Gizella fiúk, Szent Imre halálakor; hogyan dobta bele a máramarosi sóbányába a gyűrűjét Szent Kinga, melyet aztán Lengyelországban a bányászok ástak ki; milyen nagy érdeklődéssel fordult Szent Margit kicsi korától Jézus személye és tanításai iránt; és hogyan változott a kenyér rózsává Szent Erzsébet kötényében.

Az elsősorban leányoknak szóló előadásban példát kaptak a tanulók a mintaszerű anyaságról, a keresztény erkölcs és lelkiismeret követendő magatartási formáiról, a szegények megsegítéséről, a betegek ápolásáról.

A műsor díszleteként az iskola idei jelmondatához kapcsolódva a színpadon felállítottak egy képzeletbeli Porta Fidei-t, a hit kapuját, melynek boltívébe a szentéletű asszonyokról, lányokról készült képzőművészeti alkotásokat vetítették ki, azt sugallva, hogy ők már beléptek a hit kapuján, őket kell követni tettekben, hogy a ma élő lányok, asszonyok is bejuthassanak azon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!