Sárvár

2013.03.12. 16:16

Sárvár 750 millió forintot nyert a konszolidációval

Sárvár adósságának 40 százalékát vállalja át az állam. A kormány döntése és az egyeztetések eredményeként Sárvár 750 millió forintnak örülhet.

Nagy Ildikó

- Az önkormányzatot terhelő adósságállomány 1,8 milliárd forint, ennek a 40 százalékát, 750 millió forintot fogunk a futamidő végéig, 2029-ig az államtól megkapni - jelentette be Kondora István, Sárvár polgármestere, aki a térség országgyűlési képviselőjével, a megyei közgyűlés elnökével, Kovács Ferenccel sajtótájékoztatón számolt be a részletekről.

Hangsúlyozta: Sárvár sem folyószámla-, sem működési hitelt nem vett fel, az adósság a fürdő fejlesztése céljából 2007-ben kibocsátott svájci frank alapú kötvényből származik. És mivel a város - amellett, hogy pénzügyi tartalékokkal is rendelkezik - az országos átlagnál jóval magasabb, az egy főre jutó helyi adóból származó bevételnek örülhet, egyértelmű volt, hogy az adóssága 40 százalékát vállalja át az állam.

Kondora István (balról) és Kovács Ferenc a sajtótájékoztatón (Fotó: Kiss Teodóra)

Kondora István a képviselő-testület nevében is korrektnek nevezte a 40 százalékos adósságkonszolidációt, és - amellett, hogy a segítségért köszönetet mondott Kovács Ferencnek és a többi vasi országgyűlési képviselőnek - hangsúlyozta, hogy az így felszabaduló forrásnak több helye is van, egy azonban biztos: a pénzt fejlesztésekre fordítják majd.

Hozzátette: ha forintosítják, hogy 2007 óta mennyit változott a svájci frank árfolyama, akkor a 750 millió forintos segítséggel kalkulálva  szinte az eredeti paraméterekkel törleszthetnek tovább. Kovács Ferenc hangsúlyozta: a kormány úgy döntött, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban az önkormányzatok közcélú fejlesztéseihez szükséges önrészhez fedezetet nyújt az állam.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!