Sárvár

2014.08.13. 19:00

A folklór ünnepe lesz hétvégén Sárváron

Sárvár - Harminchárom éve fiatal sárvári népművelők, népzenészek és megszállott néptáncosok nagyot álmodtak: úgy döntöttek, saját fesztiválja lesz Sárvárnak.

Tóth Csongor

1982-ben a már létező helyi fesztiválra hívtak még két jódlizó svájci ikerlányt, Margit és Berta Hofert: velük kezdődött harmincnégy évvel ezelőtt a történet, melynek népszerűsége ma is töretlen. A külföldi csoportok szereplései a fesztiválon közönségsikert arattak, színesítették a mindenkori folklórfesztivált – derül ki dr. Szabó Endre visszaemlékezéséből.

A külföldről érkező díszes ruhájú táncosoknak mindig sikerük van. Fotó: VN Archív/Benkő Sándor

A nemzetek sokszínűsége, a kultúrák találkozása, a tánc, a zene öröme számtalan feledhetetlen emlékkel gazdagította Sárvárt. A város már a fesztiválok városa büszke cím tulajdonosa, ám a legrégebbi, legautentikusabb fesztivál a Nemzetközi Folklór Fesztivál. A világ szinte minden országából fordultak meg már itt előadó-művészeti csoportok, akik hosszú napokon át mutatták be tudásukat, fellelkesítve ezzel a vasi város kulturális életét. Idén kilenc külföldi együttes, 300–400 művész érkezik Sárvárra de 3-4 magyar csoportot is várnak a környező településekről.

A fesztivál pénteken veszi kezdetét, és egészen augusztus 20-áig tart. Érkeznek többek között Németországból, Csehországból, Lengyelországból, Szerbiából, Angliából, Görögországból, Bosznia Hercegovinából, Ciprusról, Franciaországból és Angliából is. Augusztus 20-án, szerdán rendezik a hagyományos folklórmisét a Szent László katolikus templomban a cseh és szerb együttesek közreműködésével, ezen a napon lesz felvonulás és nagyszabású gálaműsor is, melyet a Nádasdy vár udvarán rendeznek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!