Sárvár

2014.08.15. 18:00

Megnyílt a leghosszabb életű folklórfesztivál Sárváron

Sárvár - A helyi néptánckör Fő téri műsorával megkezdődött a hűvös pénteki estén, szemerkélő időben a 34. Nemzetközi Folklórnapok, amely augusztus 20-án gálával zárul remélhetőleg jó időben a várudvaron.

Merklin Tímea

A fesztivál sok helyszínen zajlik, nem csak Sáváron, hanem más, vidéki településeken a megyében. A Fő téri műsoroknak minden este maga a polgármester, Kondora István a szpíkere, így tegnap este is ő köszöntötte a népes közönséget, amely a szökőkút mellé kitett széksorokon foglalt helyet. A rossz idő ellenére még nem is volt elég az ülőhely.

Kondora István polgármester mint szpíker és az Ákovita zenekar (Fotó: Merklin Tímea)

- 33 évet voltam terepen aktív táncos, gimnazista koromban kezdtem, 2002-ig vittem, közben oktattam is. Táncoltam tíz évet az Ungarescában, 24 évig vezettem a Sárvári Néptánckört. A fesztiválszervezéssel egy pici csatornát meghagytam magamnak a tánchoz - mesélte kérésünkre a polgármester.

- Szívesen vállalom a protokoll szerepeket, a fesztivál idején minden este kijövök a Fő térre, és a 20-ai gálának is én leszek a műsorvezetője. Előfordul, hogy adódik egy olyan szituáció, egy hangulat, amikor nem kell nyaggatni, hogy bekapcsolódjak a táncba. A tánc megtartott fiatalabb korban, mint ahány éves valójában vagyok (60), nincs gond a lábaimmal. Megfogadtam, hogy az 50. fesztiválig részt veszek a folklórnapok lebonyolításában, akkor még csak 75 éves leszek.

A Sárvári Néptánckör nyitóműsora a Fő téren a nulladik napon (Fotó: Merklin TÍmea)

Kondora Istvánnak számos története van a 34 éves fesztiválról. Például az, hogy a táncos lányok úgy mentek férjhez, hogy nem elmentek, hanem a párjaik jöttek ide, és itt települtek le. Van, aki Franciaországból, van, aki Hollandiából jól megtanultak magyarul. Csak egy lányt vittek el Frankfurtba.

Megtudtuk: a kulturturizmusnak sokféle gazdasági hozadéka van a számtalan barátságon, hosszú távon jól működő emberi kapcsolatokon kívül. Vannak olyan, európai országokból érkező, például belga családok, akik kifejezetten a fesztivál idejére jönnek ide nyaranta egy-egy hétre. Sőt olyan is van, aki házat vett Sárváron, hogy legyen hol laknia, ha jön, mert a folklórnapok alatt annyira megtetszett neki a város.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!