Sárvár

2015.06.02. 13:16

36 osztály számára szerveztek érettségi találkozót a Tinódiban

Sárvár - 36 egykori tinódis osztály találkozott az alma materben múlt szombaton: az idén először a hatvan éve érettségizetteket is köszönthették.

Nagy Ildikó

„Amint fogy-fogy a jövendő, egyre-egyre drágább lesz a múlt." E Babits Mihály idézetnél jobb, igazabb mottót nem választhatott volna az érettségi találkozót szervező Öregdiákok Baráti Körének titkára, van Waarden-Csete Ildikó, aki sok szállal kötődik a Tinódi gimnáziumhoz: édesapja, Csete Jenő legendás tanára volt az iskolának, ő maga is ott tanult, majd tanárként tért vissza a katedrára.

Múlt és jelen összeért a 64 éves intézmény falai között: az ötven éve érettségizett, Káldon élő Czeglédi Imréné tinódis unokájától, a tizedikes Czeglédi Fruzsinától kapta meg a kitűzőt a találkozón. Fotó: Nagy Ildikó

Tinódisnak lenni jó – hallhattuk az iskola jelmondatát, ami egy olyan kisvárosban különösen igaz, ahol tényleg majdnem mindenki tinódis volt, tinódis vagy egyszer az lesz. Tinódis volt a polgármester, az alpolgármester, a jegyző asszony, és igen, a város díszpolgára, Németh Mihály szobrász is az intézmény jogelődjeként számon tartott iskolában érettségizett éppen 75 esztendeje: neki is szólt a taps a szombati találkozón.

Van, ami nem változik – hangzott el az ünnepi köszöntők egyikében, és tényleg: a fehér virágokba öltöztetett épület egyik tantermébe ugyanolyan izgatottan lépett be sok sárvári egykori tanító nénije, Kiss Gáspárné, az ikervári Szép Istvánné és a jánosházi Borbás Józsefné, mint ötven évvel ezelőtt, az érettségi napján. Igaz, a lépcsőn már óvatosabban lépkedtek, de az öröm fénye ugyanúgy ott csillogott a szemükben, mint fél évszázaddal ezelőtt. Minden szép volt, mondták szinte egyszerre, és büszkén meséltek gyermekeikől, unokáikról.

A tornacsarnokban összegyűlt egykori tinódisokat Hevér Mihályné igazgató, Kondora István polgármester mellett dr. Póczik István, az Öregdiákok Baráti Körének elnöke is köszöntötte. Szó esett a mai tinódisok sikereiről – többen oklevelet vehettek át –, az ötven, ötvenöt és hatvan éve érettségizettek pedig emléklapot, kitűzőt kaptak. Kondora István és dr. Póczik István megkoszorúzták az egykori tinódisok kopjafáját, majd az öregdiákok – köztük a harminc éve érettségizett, a Ki mit tud?-on második helyen végzett dixiland zenekarnak az osztálya – az tantermekben folytatták a múltidézést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!