Sárvár

2015.06.20. 06:39

A sárvári tinódisok nyerték meg a Batthyány és kora vetélkedőt Budapesten

Sárvár, Budapest - A tanév végén Budapesten, a belvárosi ferences templom különtermében rendezték meg a Batthyány és kora vetélkedőt, amelyre a sárvári Tinódi gimnázium csapata is meghívást kapott.

vaol.hu

Fotó: Tinódi gimnázium

A verseny Batthyány Lajos, a vértanú miniszterelnök újratemetésének 145. évfordulójának állított emléket. Az országból ötfős csapatok mérkőztek meg egymással, általános, illetve középiskolás kategóriában. A feladatok sokszínűek voltak, hiszen a csapatoknak szóban és írásban is teljesíteniük kellett. Voltak köztük az 1848-49-es szabadságról szóló kvízek, Batthyány életútjával kapcsolatos feladatok, valamint a reformkori országgyűlésről szóló igaz-hamis állítások is.  A sárvári diákok tetszését leginkább a szóbeli villámkérdések nyerték el, hiszen egy-egy kérdésnél is sokat változhatott a csapatok sorrendje. A versenyt a sárvári gimnázium diákjai nyerték meg. Az eredményhirdetés után, a vetélkedő lezárásaként megtekintették és megkoszorúzták a belvárosi ferences templomban lévő Batthyány-kriptát, ahol az első felelős magyar miniszterelnököt őrizték az 1870-es újratemetéséig.

A tinódis diákokat dr. Hajdu Tamás PhD készítette fel a versenyre.  Az első helyezett csapat tagjai Józsa Vivien, Németh Boglárka, Szabó Nóra, Wawrzsák Áron és van Waarden Franciska 11.B osztályos tanulók voltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!