Sárvár

2015.07.19. 14:46

Közelharc és asszonyrablás Sárváron - Visszavágtak a magyarok, megnyerték a csatát az oszmán sereg ellen

Sárvár – Visszavágóval zárult a hetedik Nádasdy Történelmi Fesztivál. Most először a török had nyerte a nagy csatát, ezért vasárnap, egy fosztogató rajtaütéssel visszavágtak a magyarok.

Bakos Ágnes

– A 16. század vége a harcos béke ideje volt – kezdte az időutazást Takács Zoltán Bálint történész, a sárvári Nádasdy Ferenc Múzeum igazgatója, aki különleges történelemórát tartott a szép számú érdeklődő előtt a vár belső udvarán.

Úgy alakult, hogy a szombati várostromot a törökök nyerték, de egy napnál tovább nem tűrhette a magyar had, hogy oszmán kézen legyen a sárvári vár.

A már nyugodt, kényelmesen beköltözött török seregre váratlanul csaptak le a magyar erők vasárnap délelőtt. Bár kánikulával küzdöttek a kosztümös hagyományőrzők, téli csatát idéztek meg – sorolta a történelmi emlékeket a történész.

Harmincszor dördült fegyver a sárvári várudvaron a mintegy húszperces csata alatt.

Az időutazó érdeklődők jól bírták a hanghatásokat, csak a gyerekeket ijesztette meg a tényleg véresnek tűnő harc egy-egy jelenete.

Közelebbről szemügyre véve a harcosokat, inkább a vidámságé volt a főszerep.

Közelharc is volt és asszonyrablás: a csinos török lányokon volt, hogy összevesztek a portyázók.

A kitartó hőség ellenére rengetegen gyűltek össze a levezető harcra, sokan ajánlották a török kávét – utánozhatatlan török ízélmény.

A Sárvári Hagyományőrző és Íjász Egyesület tagjai a tűző napon is aktívak voltak. Ők az egyetlen nem középkori hagyományőrzők, akik résztvevői a Nádasdy Fesztiválnak. Vezényletükkel vasárnap is török támadókra célozhattak az érdeklődők a várparkban.

A seregek támaszpontjain, sátraiban a záró ütközet előtt és után megfáradt harcosok ejtőztek.

Több mint száz hagyományőrző töltötte meg a sárvári várat és környékét a hétvégén.

Itt volt a Zrínyi Miklós Hagyományőrző Egyesület Szigetvárról, az Egri Vitézlő Oskola Egerből, a Gyulaffy László Hagyományőrző Lovasbandérium Gyulakesziről, a Pápai Huszáregyesület, a Bornemisza János Hagyományőrség Pécelről, Gyógyító Ibrahim Aga Esztergomból, a Gölbasi Vitézi Egyesület Tatáról, a Nánai Sólymos Vitézek Kisnánáról, a Gartai Muskétások Kapuvárról, valamint a budapesti Hagyományőrség Egyesület is küldött harcost. Külföldi „katonák” is jöttek: Lengyelországból érkezett harcosok is kivették a részüket az ostromokból.

Meg persze a Vas vármegye Vitézlő Rendjét alkotó helyi erők: a Kőszegi darabontok, a körmendi Batthyány Bandérium és a házigazda Nádasdy Ferenc Bandérium is csatázott a hétvégén.

A délután a zenéé: fellépnek A Fekete bég udvari zenészei, valamint a sárvári Regös Együttes.

A kincskereső játék eredményhirdetésével zárul a hetedszer megtartott sárvári időutazás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!