Sárvár

2015.11.09. 10:56

Az angol királynőnek és a sárvári Polgár Zsoltnak is van - Mi az?

Ez is kiderül a sárvári gyűjtő anyagából a városi könyvtárban nyílt kiállításon.

Pajor András

A mindennapok apró tárgyai is emlékekké válhatnak, ha akad, aki megőrzi őket. Egy 1750-es évekből származó kereskedelmi nyugtatvány igazi értéke az, hogy segít felidézni azt a kort, amelyben keletkezett. A település múltjának közös megidézése közel hozza egymáshoz az embereket.

Polgár Zsolt kezében az a pulykaszobor, amelyből az angol királynő, II. Erzsébet is kapott

Polgár Zsolt helytörténet-kutató egyidős a várossal. Így talán nem véletlen, hogy gyűjtőkörében Sárvár története áll. Az apró, hétköznapinak tűnő tárgyak felhalmozásának olthatatlan szenvedélye esetében ártatlan módon, az olvasással kezdődött – sorolja a negyedszázados gyűjtői hobbi előzményeit. – Érdekeltek a könyvek, az abban leírtak háttere. A könyvek után elkezdtem a képeslapokat rendszerezni, miként nézett ki korábban a város. Közben más, tárgyi emlékek is kerültek már hozzám és ezek feldolgozása során sok tudásra tettem szert – meséli a helytörténész sorsát. – 15 éve ez a hetedik kiállításom, de a családom türelme nélkül nem juthattam volna el eddig. Otthon egy teljes szoba van tele, a közeli rokonoknál tartott csaknem ötezer könyvről nem is beszélve –  teszi hozzá a gyűjtemény nagyságát szóba hozva.

Az idők során városszerte megismerték kutatószenvedélyét és sok hagyaték nem került szemétbe. Bár az elmúlt évszázad magyar történelmének napjaiból egyre nehezebb tárgyi emlékeket találni, mert túl sokszor söpörték le a padlásokat. A neki adott tárgyakon túl egyre többször kell a világhálón is vadásznia. A kikiáltási áron túl általában az illetők nem értékelik sokra múltunkat.

A kiállított emlékek évfordulókhoz, személyekhez és alkalmakhoz kötődnek. A fényképek mellett levelek, meghívók, de táncrendek és számlák is láthatók, sok ritka ünnepi ajándéktárgy társaságában. E tematikus gyűjtések egyik tárlójában található az egykori Barnevál üzem életét megörökítő anyag. A vitrinből büszkén vesz ki egy pulykát mintázó porcelánt Polgár Zsolt. A gyárat megvásárló angol családi vállalkozás készíttette korlátozott számban, a családfő félévszázados üzleti jubileumára. Na, ebből a készletből jutott neki és az angol királynőnek is. Egy biztos, a sárvári példányt nagy becsben tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!