Sárvár

2016.02.09. 17:42

Megújul az evangélikus templom belső tere - Sárvár az európai reformáció városa 2017-ben

Sárvár - A puszta falak és az alapokig visszabontott padlózat fogadja a látogatót az evangélikus templomban. Sárvár megkapta az európai reformáció városa címet, és elkezdődtek az ehhez kapcsolódó beruházások. Most újul meg a templom teljes belső tere.

Pajor András

2017-ben a reformáció 500-ik évfordulóján a kormány döntése értelmében Sopron és Debrecen mellett Sárvár lesz az országos jubileum harmadik kiemelt vidéki helyszíne. Az előkészületek során a sárvári evangélikus templom teljesen megújul az évfordulóra. Az állam 45 millió forintos segítséget nyújtott a belső tér átalakításához.

A templom aljzatát fél méter mélyen visszabontják, hogy új szigetelt alapot kaphasson. Az orgonát is elszállították már felújításra, és készül a fűthető, új templombútorzat. Az átalakítás során visszabontásra kerül a karzat a két nagy oldalsó ablak vonaláig, a mennyezet és a belső falfelületek fehér színt kapnak. Az oltárfal viszont visszakapja eredeti festését, amelynek kibontását a műemlékvédelem szakemberei elkezdték a mostani vakolat alól. A munkálatoknak ez év nyarán kell befejeződniük - mondja örömmel Gyarmati István evangélikus lelkész.

A templom külső felújítása után majd másfél évtizedet várni kellett a belső átalakításra. Pedig Sárvár a magyar reformáció egyik bölcsője. 1541-ben Sárváron nyomtatták Sylvester János Újszövetség-fordítását, amely az első, Magyarországon megjelent magyar nyelvű könyv volt. 1576-ban itt jött létre a Magyarországi Evangélikus Egyház első püspöki székhelye.

Alig kétszáz méteres körben találhatóak azok az épületek, amelyek jelképezik a sárvári reformációt: a templom, a Nádasdy-vár és a Széchenyi utcai egykori iskolaépület, ahol a nyomda működött.

A terület megújulása csak az evangélikus templom előtti terület rendbetételével lehet teljes. A templom belső tere után a külső homlokzat is felújításra kerül. A város a Hild-park és a Posta tér összekötésével járul hozzá az átalakításhoz.

A tervek szerint az új tér területén egy Sylvester Jánosra és a reformációra emlékező szoboregyüttest is felállítanak: teljes pompát adva a templom előtti térnek a 2017-es, az egész város által nagyon várt évfordulóra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!