Sárvár

2016.03.06. 15:06

Békákat mentenek Sárváron

Megmenekültek a barna varangyok és a többi békatársaik a hétvégén a sárvári Csónakázó-tó mellett kezdett akciónak köszönhetően.

Pajor András

– A pár éve átadott Vadkert körút kettészeli a békák téli erdei alvóhelyét és a víz melletti szaporodási területét. Így számos béka pusztult el az autók kereki alatt az úton való átkelés közben. A város lakói közül többen jelezték a szomorú látványt, és ezután kezdtük el a békamentést – mondta Bokorné Csonka Judit, a Sárvári Környezetvédő és Természetbarát Egyesület elnöke.

Az önkéntesek és a Tinódi gimnázium diákjai az útpadka vonala mellett építettek ki egy karókkal megtámasztott félméter magas fóliakordont, közte vödröket leásva a békák befogására. A gyűjtővödrökben ideiglenesen csapdába ejtett békákat reggel és este a gimnázium diákjai viszik át a túloldalra, közben jegyzőkönyvbe véve a békák számát és fajtáját. Ezekből az adatokból állította össze Vígh Viktor biológiatanár a környék békatérképét,a melyen a sok varangy, leveli- és kecskebéka mellett feltűnt már a ritka mocsári béka is.

A 2012 óta évente megtartott akcióban eddig két éve 1123 volt a legtöbb úton átsegített békaegyed. A fél kilométeres békazárat egy hónapig, a vonulási kedv végéig tartják fent, majd ősszel a másik oldalon újra felépítik. Példát mutatva, hogy a város által biztosított tárgyi feltételekkel és civil kurázsival megmenthetőek a kétéltűek természetes élőhelyei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!