Sárvár

2016.11.15. 17:50

Tudja, mire varrja a gombot - Egy-egy zsinórkészlet elkészítése akár tíz órát is igénybe vehet

„Civilben” latin-történelem szakos tanár, aki kevés szabad-idejében gombot köt. Nem is akárhogyan - Gránátalma díjas művész.

Turbók Attila

Dr. Hajdu Tamás „civilben" latint és történelmet tanít a sárvári Tinódi gimnáziumban. Már maga a latin tanítása is kuriózumnak számít napjainkban. - Holt nyelv, nem tudunk a német és az angol magas óraszámával versenyezni - mondta dr. Hajdu Tamás. Ám a történelemtanár le is doktorált. Nem akármiből, viselettörténetből.

- A dolog természetesen nem ilyen egyszerű, a doktori disszertációt viselettörténetből, a debreceni férfiruházat történetéből írtam, amelyhez szervesen kapcsolódik az egykor igazi magyar szakmának számító gombkötés - mondta a tanár. A gombkötő munka talán a régi huszáregyenruhákon mutatkozik meg leginkább, a vitézkötéseken, gombokon, díszítéseken.

- Maga az ötlet egy német, egyenruhákról szóló könyv elolvasása után jött, aztán még a gimnáziumban kezdtem a fonogatást, majd a kilencvenes évek elején lettem ifjú mester, kitanultam ezen régi szakma fogásait, amit napjainkban hobbiként, otthon egy könyvesszobából átalakított „műhelyben" végzek - tette hozzá a sárvári tanár, aki hobbijával már a Népművészet Ifjú Mestere címet is elnyerte. A témát természetesen kutatja is, az egykori írott vagy képes anyagból próbálja összeszedni a szakma fogásait. A gombkötő mesterségnek nincsenek hazánkban iskolarendszerű képzései, így egy hobbikötőnek bizony történésznek is ajánlatos lenni, itt dr. Hajdu Tamásnál nincs is probléma. Emellett Gránátalma díjas Népi Iparművész címmel is büszkélkedhet.

Dr. Hajdu Tamás teljes mértékben kézzel készíti például a híres vitézkötést is, melyet például a szombathelyi huszárok is viselnek Fotó: Turbók Attila

- E hobbiból természetesen manapság nem lehet megélni, országosan is csak egy fővárosi cég van, amely ezt nagyban, iparszerűen űzi, én megmaradok a kisebb, szigorúan kézzel készített daraboknál - fogalmazott a mester. Jellemzésképpen elmondta: egy zsinórgarnitúra elkészítése nagyjából tíz órába telik, hozzátéve azt is, egy napjainkban lelkiismeretesen dolgozó pedagógusnak ez a szabad tíz óra nehezen jön össze, ám hetente egy-két órát foglalkozik hobbijával. - Kézzel kötöm a gombot, kézzel sodrom a fonalat, kézzel horgolok és kézzel állítom össze a vitézkötést például, amelyhez szigorúan csak kéziszerszámokat használok - mondta a kézműves.

A gombok, zsinórok kötése mellett azonban A kismagyar című könyvet is megírta a manapság Bocskai-ruhaként emlegetett viselet történetéről. Munkáit több országos kiállításon is megtekinthették az érdeklődők, de dolgozott már a szombathelyi huszároknak is.

- Célként annyit tudtam, tudok magamnak megfogalmazni, hogy olyan szakmával bírok, amelyet Magyarországon nem túl sokan űznek, talán ennek a szakmának a fenntartása már egymagában is nagy dolog - mondta az iparművész.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!