Sárvár

2015.02.02. 16:22

Hajnali ötig buliztak a sárvári evangélikusok

Sárvár – Szombaton már a 19. hangulatos báljukat rendezték meg az evangélikusok. Díszvendégük Szlovéniából érkezett.

Némethy Mária

A gyermekekkel együtt úgy 1200 evangélikus él Sárváron, a rábapatyi fília területén 200 él, még 14 falu tartozik a sárvári lelkészséghez. Közülük 114-en vettek részt az egyházközség most szombaton megrendezett hangulatos bálján.

– Az első evangélikus bált 1852-ben rendezték Sárváron, és 1948-ig, az evangélikus iskola államosításáig minden évben megtartották azt, de azután nem volt bál. 19 évvel ezelőtt elevenítettük fel a hagyományt – mondta el Gyarmati István lelkész, aki 1997 óta teljesít szolgálatot Sárváron és környékén.

A bál díszvendége, Leon Novak lelkész úr pohárköszöntőjével megnyitja a bált. Fotó: Horváth Vera Szelina

Kialakult hagyományai vannak itt az evangélikus bálnak. Az egyik az, hogy díszvendéget mindig meghívnak rá. Így bálozott már korábban Sárváron Prőhle Gergely államtitkár, Fabinyi Tamás püspök is. Most a Szlovén Evangélikus Egyház muraszombati lelkészét, Leon Novakot hívták meg, de korábban már a határon túlról meghívtak erdélyi és burgenlandi lelkészt is. Báli hagyomány az is, hogy a díszvendég mindig evangélikus, de a bálozók köre nem, hiszen vegyesházasságban élnek Sárváron is családok.

A már kialakult rend szerint a Nádasdy bandérium sorfala fogadta az érkező vendégeket, lantmuzsika is felcsendült, sőt két díszlövés is volt. Azután Hujberné Novák Júlia, a bál háziasszonya közölte a bál rendjét. A nyitóprogramban, mint mindig, most is az idén konfirmációra készülő diákok adtak elő először keringőt, később egy cha-cha-chá-t. Az év bibliai igéjét Gyarmati István mondta el („Fogadjátok be egymást, ahogy Krisztus is befogadott titeket Isten dicsőségére!" Róm 15,7), majd az asztali imádság és a Himnusz után a díszvendég mondott pohárköszöntőt. Leon Novak megemlítette, hogy Muraszombat hajdanán ugyancsak a Nádasdyak birtoka volt.

A vacsorát követően Novák Tamás táncpedagógus tanított tánclépéseket, majd elkezdődött a tánc, amit éjfélkor tombola sorsolás szakított meg. Ez sokáig tartott, mert sok szép adomány gyűlt össze. Az éjfél utáni virslis vacsorát ugyancsak tánc követte egészen hajnali öt óráig.

– A gyülekezet életében azért is kiemelkedő esemény a bál, mert ez egyben jótékonysági összejövetel is, bevételét az egyházközség Luther-rózsa közhasznú alapítványa javára fordítjuk – magyarázta Gyarmati István. Így sikerült már az elmúlt években a gyülekezeti terem felújítására, a lelkészi hivatal új számítástechnikai eszközökkel történő felszerelésére, az énekkar számára hangszerek vásárlására pénzt fordítani. Most a műemléki evangélikus templom belső felújítására szánják majd a báli bevételt (külsőleg a templom 10 éve újult meg.)  Sárváron evangélikus gyülekezeti bált újra 1997-ben szerveztek a Nádasdy-várban. A háború előtti időkben évszázados hagyománya volt a különböző egyházi táncos esték rendezésének. A rendszerváltás után 1994-től már rendeztek újra Sárváron ökumenikus alapon keresztyén bálokat.

– Ma mindhárom felekezet a maga szervezésében tart bálokat. Ez azt jelenti, hogy mi is eljárunk például a reformátusok báljába, de a katolikusokéba is – hallottuk még Gyarmati Istvántól, aki azt is elmondta: mint mindig, most is sok segítővel tudták zökkenőmentesen lebonyolítani nagy farsangi rendezvényüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!