Sárvár

2016.11.29. 18:53

Három terem, három kiállítás

Sárvár - A november ritka alkalom volt a város művészeti életében: a Nádasdy-vár mindhárom kiállítóterében sárvári alkotók képeit láthatták az érdeklődők.

Pajor András

- Ez mutatja Sárvár amatőr képzőművészeti mozgalmának az erejét - mondta Kondor János, a művelődési központ igazgatója a Galeria Arcisban nyílt Németh József-emlékkiállításon. Az 1904-ben született egykori sárvári építő-kőműves mester, Németh József nevéhez a város számos köz- és magánépülete fűződik. A Kazinczy utcai ONCSA-házakat, a vajüzem épületét és a kertvárosi kápolnát is ő készítette el. A második világháború utáni időkben Sárváron élő, Párizst és Nagybányát megjárt idősebb festő Gottesmann Alfréd befolyásolta a művészet iránt nagyon érdeklődő építőmestert - fogalmazott nagyapjáról Torjay Valter művészettörténész, a festő unokája.

A Folyosó Galéria kiállítótermében Illés Ferencné, Szélesiné Mezőfi Ágnes és Pongrácz Zoltán közös kiállítását tekinthették meg az érdeklődők. Mindhármuk pályafutása a sárvári amatőr szakköri mozgalmak történetéhez sorolható. A szakkör fénykorát a Vörös Ferenc festőművész irányította, 1962-től 1974-ig tartó időszak hozta el.  A kiállításon részt vevő Vörös Ferenccel a három alkotó mindegyike kapcsolatban állt. Átrajzolt valóság címmel a sárvári könyvtárban nyílt meg az ez év márciusában elhunyt fiatal alkotó, tehetséges amatőr grafikus Ivánkovics Zoltán kiállítása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!