Sárvár

2017.01.20. 09:27

Húsz éve indult, mára 21. századi iskola lett

A Szent László Katolikus Iskola húsz éve két osztállyal, 38 diákkal és négy főállású pedagógussal nyitotta meg kapuit Sárváron, a Dózsa György utcában, a régi hercegi fiúiskola épületében, Grau Lajosné igazgatónő irányításával.

Szalainé Horváth Judit

A kezdeti alapítók közül ma is az iskoláért tevékenykedik Orbán István kanonok esperes-plébános, Wimmer Roland plébános, Csóka Zsoltné és dr. Szalai Ferencné pedagógusok, és már nyugdíjas éveit piheni Kiss Gáspárné. Jelenleg tizenhat osztály van, 382 tanulóval és harminc főállású pedagógus dolgozik az intézményben.

A húsz év alatt 458 diák ballagott el, tanult tovább a középiskolákban, és lett jó szakember, tanár, mérnök, orvos, ki-ki a szorgalma és a lehetőségei eredményeként. Sokan már szép családot is alapítottak, gyermekeket nevelnek, őrájuk is nagyon büszke a katolikus iskola közössége.

Rengeteg minden történt az elmúlt húsz évben. Számos oktatáspolitikai és társadalmi, valamint személyi változás zajlott, amelyekhez alkalmazkodni és idomulni kellett az iskolának. Kialakult a tanév rendje is, amely a katolikus egyházi naptárhoz igazodott, valamint kikristályosodtak az irányelvek, az elsődleges szempontok, a normarendszer, amely egy mondatban összefoglalható: "szeresd felebarátodat, mint saját magadat!"

Az intézményben dolgozók - a gondnok Tóth Jánostól Ördög Tibor igazgatóig, aki 2005-től vezeti az intézményt - elkötelezett képviselői ennek a jelmondatnak, és vallják, hogy Jézus hajója, benne a keresztény hittel és eszmerendszerrel immáron 2000 éve egy olyan biztos pont, amely támaszt nyújt az embereknek, és a történelem viharai ellenére nem süllyedt el.

Az első, 1996 szeptemberében induló tanévben a pedagógusok számára még nem volt sem toll sem fénymásoló gép, most viszont minden osztályban digitális tábla, számítógéppark, speciális taneszközök, fejlesztőcsomagok állnak a tanulni vágyók rendelkezésére. De a fejlődés nem áll meg, mivel 2017-ben új tornacsarnok és ebédlő építése kezdődik meg közel egymilliárd forintból.

Remek lehetőségek és 21. századi, modern környezet vár a „Szent Lacis” gyerekekre (ahogy egymás között hívják az iskolát). A régi slágert: „Nemcsak a húsz éveseké a világ!” aktualizálva kijelenthető, hogy a világ nem az övüké, de a jövő igen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!