Sárvár

2014.01.14. 12:00

Élhető és biztonságos város

A Sárvári Rendőrkapitányság több mint száz munkatársáért és negyvennégy település lakóiért felel Fekete Géza rendőr alezredes, aki ez év elejétől immár kinevezett sárvári rendőrkapitányként folytathatja az egy éve megkezdett munkát.

Nagy Ildikó

Amikor éppen egy évvel ezelőtt megbízták a rendőrkapitányság vezetésével, tudta, hogy elődjétől, dr. Gulyás Ferenctől remek alapokat örökölt. Most is hangsúlyozza, mennyire örül annak, hogy kollégái között a lendületes, lelkes ifjak mellett negyven év feletti, rutinos zsaruk is vannak. A rutin különösen sokat számít a falvakban szolgálatot teljesítő rendőrök esetében, és Fekete Géza azt mondja, szerencsére a körzeti megbízottak többsége is tapasztalt szakember.

A kapitány az elmúlt egy évben arról is megbizonyosodhatott, hogy nem csak munkatársaira, de a város, a járás és az egyes települések vezetőire is számíthat munkája során.

- Nem volt olyan kérdés vagy kérés az elmúlt egy évben, amire ne kaptam volna választ vagy azonnali segítséget - mondja a kapitány, aki nem győzi hangsúlyozni azt sem, hogy az illetékességi területükön működő tíz polgárőr egyesület mindegyikével remekül tudnak együttműködni. Elég csak a több ezer vagy akár több tízezer embert megmozgató rendezvényekre gondolni: ezek biztonságos lebonyolításában is sokat segítenek a polgárőrök.

Fekete Géza városi rendőrkapitány hangsúlyozza, hogy a 21. századi bűnözők ellen 21. századi technikával kell fellépni (Fotó: Benkő Sándor)

 

Ami az elmúlt év mérlegét illeti, számokról, adatokról egyelőre nem beszélhet a kapitány, azt viszont elmondhatja, hogy a kapitányság illetékességi területén szerencsére egyetlen közfelháborodást kiváltó, súlyos bűncselekmény sem történt. Az a beiktatásán is elhangzott, hogy a rendőrség akkor végzi jól a munkáját, ha az állampolgárok biztonságban érzik magukat és értékeiket. (Ez Sárvár esetében az ott élők mellett a városban pihenő vendégekre, turistákra is vonatkozik.) Ebből a szempontból is jól vizsgázott a sárvári kapitányság. Persze az alezredes azzal is tisztában van, hogy akinek az erdejéből fát vagy a kertjéből terményt loptak, az másképpen vélekedik a közbiztonságról. Éppen ezért kollégáival továbbra is azon munkálkodnak, hogy még inkább növeljék az emberek biztonságérzetét. És bár egy-két jelentős kárértékű vagyon elleni bűncselekmény az elmúlt egy évben is történt a kapitányság illetékességi területén, ezek felderítésével kapcsolatban sem kell szégyenkezniük, mi több: lesz mondanivalójuk a közeljövőben árulja el Fekete Géza.

A kapitányság illetékességi területén több nagy forgalmú főközlekedési út (84-es, 86-os, 8-as) is átvezet, illetve az utóbbi érinti azt, ez közlekedésbiztonsági szempontból jelent kihívást a rendőröknek. Azt viszont pozitívumként említi a kapitány, hogy az utazó bűnözők szerencsére elkerülik a környéket. És ha már itt tartunk: Fekete Géza hangsúlyozza azt is, hogy a 21. század bűnözőivel szemben a 21. század technikájával kell fellépni, ezért is szorgalmazza a közterületi térfigyelő kamerák telepítését, illetve ahol már vannak ilyenek, azok tökéletesítését.

 

Húsz éve van a rendőrségnél

Fekete Géza éppen húsz esztendeje került a Szombathelyi Rendőrkapitányságra, ahol a bűnügyi osztályhoz tartozó gazdaságvédelmi alosztályon kezdte rendőri pályafutását. 1997-től a Vas Megyei Rendőr-főkapitányságon a szervezett bűnözés elleni osztály kiemelt főnyomozójaként tette a dolgát, majd 2008-tól a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatóságának elemző, értékelő osztályát vezette.

Dr. Tiborcz János dandártábornok, megyei rendőrfőkapitány 2013 januárjában bízta meg a sárvári rendőrkapitányság vezetésével, majd egy év elteltével, 2014 január 1-jétől rendőrkapitánynak nevezte ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!