Sárvár

2014.01.28. 13:55

Huszáros éve lesz a Nádasdy Ferenc Múzeumnak

Sárvár - Egy éve önálló intézményként működik a Nádasdy Ferenc Múzeum. Takács Zoltán igazgató szerint jó döntés volt a megyei szervezetről történő leválás.

Nagy Ildikó

A képviselő-testület legutóbbi ülésén is szó esett a Nádasdy Ferenc Múzeum első önálló évéről, valamint az idei tervekről, mi is ezekről kérdeztük Takács Zoltán Bálint igazgatót.

A hagyaték című kiállítás március 2-áig még megtekinthető a Nádasdy Ferenc Múzeumban. Fotó: Szendi Péter

A tavalyi év első hetei papírmunkával teltek, hiszen az önállósodást választó múzeumnak számos szerződést és szabályzatot kellett módosítani, megkötni, illetve megalkotni, ám február végére minden szükséges iratra bélyegző került.

A kötelezően előírt 260 helyett az év 310 napján nyitva tartó intézmény tavaly 25 ezer látogatót fogadott, és bár ez nem több a 2012-es látogatószámnál, az igazgató szerint örvendetes tény, hogy míg a múzeumot ingyenesen látogatók száma csökkent, a fizető vendégek száma emelkedett. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a városban időző turisták közül is többen váltanak jegyet a múzeumba. A Nádasdy Ferenc Múzeumban az állandó kiállítások mellett időszaki tárlatokat is rendeztek: Jankovich Marcell grafikái mellett a Bajor Lajos emlékkiállítást, valamint a Nádasdy család mecénási tevékenységének eredményeit bemutató, március 2-áig még nyitva tartó tárlatot is kedvelték a látogatók.

Az igazgató hangsúlyozza, hogy az önállósodás egyik legnagyobb hozadéka a múzeum sikeres és hatékony pályázati tevékenysége: a Nemzeti Kulturális Alap Közgyűjteményi Kollégiumához benyújtott, sikeresnek ítélt pályázatok révén 4,5 millió forinthoz jutott a múzeum. Egy sikeres Alfa programos pályázat eredményeként pedig 8 millió forintot fordíthatnak a huszárgyűjtemény megújításához szükséges előkészületi munkákra. A Mi vagyunk a huszárok című új kiállítás várhatóan a jövő év elejére készül el. Az előkészületek már folynak, a kiállítási darabok „mozgatása" egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy az intézmény a huszárok I. világháborúban betöltött szerepét bemutató kiállítással emlékezzen a „nagy háború" évfordulójára. Több múzeumi csemegét is tartogat az idei év: tavasszal huszárszablyákból nyílik kiállítás, márciusban lát napvilágot Réfi Attila A császári királyi huszárság törzstisztikara a francia forradalom és a napóleoni háborúk korában című tudományos monográfiája. Bővül a kiállítótér: a múzeum pincéjében a kincs témáját járhatják körül a látogatók, a nyári hétvégeken pedig beindul a Bástyapiknik: a vár bástyáján várják beszélgetésre, zenehallgatásra a finomságokkal megtömött kosárkákkal érkező múzeumbarátokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!