Sárvár

2014.03.11. 14:15

A nagy háború kitöréséről is megemlékeznek a lengyelek

Eseménydús évük lesz a sárvári lengyeleknek: mindkét világháború kitörésének évfordulójára szerveznek programokat. A Batthyány utcai termükben lévő kiállítást is „felfrissítik”.

Nagy Ildikó

A megyében egyedül Sárváron működik – négy taggal – lengyel kisebbségi önkormányzat. Nem véletlenül: a városban ma is kilenc olyan család él, amelynek tagjai a II. világháborúban Magyarországra menekült, és a sárvári, Selyemgyár utcai menekülttáborban elhelyezett lengyel katonák leszármazottai. Ők azok, akik a mai napig gyűjtik és őrzik felmenőik, a sárvári lengyelség tárgyi emlékeit.

– Nagy örömünkre a sárvári önkormányzat továbbra is jelképes összegért bocsátja rendelkezésünkre azt a Batthyány utcai „bemutatótermet”, ahol a nagyközönség elé tárhatjuk a sárvári lengyelség tárgyi emlékeit – mondja Zarowny Ferenc, a sárvári Lengyel Kisebbségi Önkormányzat elnöke, aki az országos lengyel kisebbségi önkormányzat elnökségében is tevékenykedik.

Zarowny Ferenc, a lengyel kisebbségi önkormányzat elnöke a Batthyány utcai kiállítóteremben (Fotó: Makrai Tamás)

A sárvári lengyel önkormányzat több programot is szervez idén. Megemlékeznek például a két világháború kitörésének évfordulójáról. Májusban – a nagy háború kitörésének századik évfordulója kapcsán – a téma jó ismerője, dr. Bedécs Gyula történész lesz a sárvári lenygelek vendége, és tart előadást. Benkő Sándor sárvári fotóriporter néhány évvel ezelőtt végigjárta az első világháború észak-olaszországi hadszíntereit: az ott készült fotóiból nyílik kiállítás a lengyelek sárvári, Batthyányi utcai „házában”.

– Doberdónál egymás mellett van a magyar és a lengyel temető, mindegyikben ötezer katona nyugszik –teszi hozzá az elnök.

Júliusban aztán – szokásukhoz híven – útra kelnek a sárvári lengyelek: a háromnapos kiránduláson Katowice, Krakkó mellett Auschwitz, illetve II. János Pál szülővárosa, Wadowice is szerepel majd az úti célok között.A tervek szerint szerint szeptemberben emlékeznek meg a II. világháború kitörésének 75. évfordulójáról. Zarowny Ferenc azt mondja, ez alkalomból újabb tárgyakkal, dokumentumokkal szeretnék bővíteni a sárvári lengyelség emlékeit őrző kiállításukat.

A sárvári Lengyel Kisebbségi Önkormányzat a városi megemlékezéseken, rendezvényeken is rendszeresen részt vesz. Zarowny Ferenc elnök hangsúlyozza, hogy ahogy eddig, a jövőben is várják rendezvényeikre és kiállításaikra a város polgárait. A sárvári lengyelek háza mindenki előtt nyitva áll.

Címkék#sárvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!