Sárvár

2016.05.09. 19:00

Névjegyek a japán magnólián - Elültették a Születés Fáját Sárváron

Sárvár - Egy régi magyar néphagyomány szerint a családban gyümölcsfát ültettek, amikor gyermek született. Leánygyermek érkezésekor alma, fiúk esetében körtefa került a kertbe. Ezt a szép hagyományt ápolják sokadik éve a sárváriak, akik pénteken ismét elültették a Születés Fáját a helyi arborétumban.

Cseszkó Tamás

Dr. Wächter Walter, a Sárvári Járási Hivatal tiszti főorvosa elmondta, az időjárás igencsak szeszélyes módon tréfálta meg a Születés Ünnepe programsorozat szervezőit: eredetileg a hét elejére tervezték a faültetést, ám a rossz idő miatt végül pénteken sikerült megrendezni az eseményt.

- Aki kötődik a szülőföldjéhez, a családjához, annak gyökerei vannak - mondta dr. Wächter Walter, majd tovább folytatta gondolatmenetét: addig hajlítsd a fát, amíg fiatal - mondják arra utalva, hogy még gyermekkorban kell alakítani, nevelni az embert. A legszebb korunkba, életünk virágába érkezük, munkánknak pedig gyümölcse lesz. Amikor idősödünk, mondják, hogy öreg fát már nem szabad átültetni, illetve azt is, hogy vén diófa árnyékbán jó megpihenni, utalunk ezzel a nagyszülők feltétel nélküli elfogadására, szeretetére - mondta köszöntőjében a Születés Hete egyik főszervezője.

Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere is köszöntötte a kisgyermekes családokat. - 141 kicsi polgár született a városban a tavalyi évben - tudtuk meg az alpolgármestertől, aki kiemelte, a mostani közös összejövetel és a családok adhatnak igazán értelmet az életünknek. - A mai turbulens világban, amikor nagyon sok rossz hír özönlik ránk fontos, hogy mindenki megtalálja a harmóniát, a békességet, és a család örömét - húzta alá a városvezető.

A rendezvényen részt vett Ágh Péter országgyűlési képviselő, aki fiatal apukaként arról beszélt, hogy szülőként helytállni valóban nagyon nagy felelősség. - Talán pár évvel ezelőtt magam sem gondoltam volna, hogy meg tudok felelni egy pici baba okozta kihívásoknak. Ahogy ez a csoda megtörtént velem, úgy minden itt lévő szülővel megtörtént - fogalmazott a képviselő, majd köszönetet mondott az édesapáknak, édesanyáknak, nagyszülőknek, akik vállalták a gyermeknevelés feladatát.

A beszédeket követően a rendezvényen részt vevő apukák segítettek elültetni a japán magnóliát, majd a gyermekek nevei is felkerültek a Születés Fájára. A programot Gerbert Judit zenés foglalkozása zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!