Sárvár

2014.03.30. 16:45

Önállóan is vonulhatnak az önkéntesek

Hosszúpereszteg - Az országban elsőként a hosszúperesztegi Önkéntes Tűzoltó Egyesület kapta meg az önálló beavatkozás lehetőségét. Vasárnap szirénaszóval indították őket útba.

Nagy Ildikó

A tűzvédelmi törvény őszi módosítása lehetővé teszi, hogy az önkéntes tűzoltó egyesületek önállóan, hivatásosok jelenléte nélkül is végrehajtsanak tűzoltási és műszaki mentési feladatokat. Vas megyében 57 önkéntes tűzoltó egyesület hajthat végre beavatkozást a hivatásos egységekkel közösen, közülük viszont a hosszúperesztegi az egyedüli, amelynél adottak a feltételek az önálló beavatkozáshoz.

A több mint 120 éves múltra visszatekintő egyesület 51 tagja közül 29-en elvégezték a negyvenórás tűzoltó alaptanfolyamot, és tizennégy tűzoltójuk jogosult az önálló beavatkozásra közülük hatan tűzoltásvezetésre jogosító végzettséggel is rendelkeznek. Mostantól a helyi, a bögötei, a vashosszúfalui, a szemenyei és a mikosszéplaki tűzeseteknél őket riasztják elsőként. Az útbaindításuk alkalmából rendezett ünnepségen Bérczi László tűzoltó dandártábornok, a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság országos tűzoltósági főfelügyelője adta át az önálló beavatkozásra feljogosító együttműködési megállapodást. Az egyesület tagjait V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő is köszöntötte, ő elsősorban sziréna- és veszélymentes szolgálati napokat kívánt a tűzoltóknak. Az egyesület szertárát Dénes Károly polgármester mutatta be az ünnepség résztvevőinek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!