Sárvár

2014.06.24. 17:00

Sötétben tapogatózva – pszichikai szituációs gyakorlat Csényében

Június 24-én egy különleges szituációs gyakorlaton vett részt a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság készenléti állománya.

A tűzoltóknak ezúttal nem mindennapi körülmények között, sötétben, füstben, villódzó fények, és különleges hangeffektek kísérte gyakorlaton kellett helyt állniuk. A beavatkozó tűzoltó állomány a kárfelszámolások során sok esetben különleges körülmények között végez, nem ritkán pszichésen és fizikálisan is embert próbáló munkát. A magas hőmérséklet, a korlátozott látási viszonyok, a védőeszközök és a tűzoltó felszerelések súlya, továbbá a balesetek, tűzesetek tragikus körülményei jelenős mentális terhet és fizikai igénybevételt eredményeznek.

Fotók: Vas Megyei Katasztrófavéedelmi Igazgatóság


A június 24-én tartott gyakorlattal a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság célja az volt, hogy a beavatkozó tűzoltó állományt felkészítse az extrém körülmények között végrehajtandó feladatokra, az ilyen helyzetekben való tájékozódásra. A gyakorlat helyszínéül ez alkalommal egy Csénye-Újmajorban található földalatti objektumot választottak, ahol a labirintusszerű létesítményben speciális hang- és fénytechnika segítségével a tájékozódási képesség csökkentése, a pszichés terhelés növelése volt a cél. Ezen különleges körülmények között, kétfős csoportokra osztva kellett a tűzoltóknak helytállni.

A feltételezett szituáció szerint egy épületben tűz keletkezett, és rövid időn belül hatalmas, szinte átláthatatlan füst árasztotta el az egész objektumot. A tűzben egy dolgozó eltűnt, feltehetően bent ragadt az égő épületben, és a többi dolgozó elmondása szerint veszélyes anyagot tartalmazó hordók is vannak a létesítményben. A tűzoltók feladata a veszélyes anyag felkutatása, a sérült megkeresése, kimentése és biztonságba helyezése volt.



A készenléti állomány kétfős csoportjai egymás után teljesítették a gyakorlatot. A megfelelő védőfelszerelésben, mentőkötelekkel és hőkamerával felszerelkezve hatoltak be az épületbe, azonosították a veszélyes anyagot tartalmazó hordót, és azonnal hozzáláttak a sérült kimentéséhez. A feladatot tovább nehezítette, hogy a kijárat beomlott, ezért meg kellett keresniük a vészkijáratot, csak így tudták elhagyni az objektumot.



A rendkívül izgalmas gyakorlat a tűzoltók elmondása szerint sem volt szokványos, minden érzékszervük kiélesedett, és különösen nagy koncentrációt, odafigyelést igényelt. A nehezített körülmények ellenére a feladatokat mindenki a meghatározott időn belül, a biztonsági előírások fokozott szem előtt tartásával hajtotta végre. Az idei évben a megye valamennyi hivatásos készenléti tűzoltója, az önkormányzati tűzoltó-parancsnokságok beavatkozó tűzoltói, valamint a minősített önkéntes tűzoltó egyesület tagjai végrehajtják a gyakorlatot, hogy ily módon készüljenek fel a különleges helyzetekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!