Sárvár

2014.08.13. 19:00

Teljesen felújítják a vasútállomást

Sárvár - Pár napon belül hivatalosan is aláírhatják azt a szerződést, melynek köszönhetően 200 millió forintból újulhat meg a Sárvári vasútállomás.

Tóth Csongor

A sárvári vasútállomásra már igencsak ráfért a felújítás. Az épület 1896-ban épült, az akkori szabványállomások klasszikus mintájára. Bár a 80-as években felújították, a folyamatos környezeti hatások miatt egyre rosszabb műszaki állapotba került. A jelenlegi utasforgalom kiszolgálásához nincs elég parkolóhely, és hiányoznak az elegendő számú fedett kerékpártárolók is.

Az állomás épülete és a környéke is teljesen lepusztult mára, itt az ideje egy alapos felújításnak. Fotó: Cseszkó Tamás

A mellékhelyiségek állapota sem műszaki, sem higiéniai szempontból nem elfogadható, ráadásul jelenleg az akadálymentesítést sem tudják megoldani. További probléma, hogy a vasútállomás melletti közterületek, járdák, utak és buszmegállók burkolatának műszaki állapota rengeteget romlott, több helyütt balesetveszélyes pontok alakultak ki. Többéves előkészítő munka előzte meg a beruházás tervezését, míg végül 2013-ban egy kisebb konzorcium alakult, a sárvári, sitkei, rábapatyi és vásárosmiskei önkormányzatok, a MÁV és a Vasi Volán részvételével.

Ennek köszönhetően 189 millió forint vissza nem térítendő támogatást kaptak a résztvevők a közösségi közlekedés infrastrukturális fejlesztésére. A támogatásból megújul a sárvári vasútállomás épülete, negyvenöt új parkolóhelyet és fedett kerékpártárolókat is építenek. Az autóbuszra történő átszállást új, utastájékoztató rendszer segíti majd, és mind Sárváron, mind a környező településeken új buszmegállók épülnek majd.

Megújulnak az állomáson a szociális helyiségek, és akadálymentesítik az épületet. Felújítják az állomás környékén a közterületi járdákat és az önkormányzati közút burkolatát, valamint ez új körforgalmú csomópont épül a Hunyadi és Uzsoki utcák kereszteződésében. A beruházás várhatóan év végéig elkészül, így 2015 januárjától az utasok még inkább élvezhetik a közösségi közlekedés előnyeit.

A Sárvári Önkormányzat további 6 millió forinttal támogatja a fejlesztést. A városban nem ez az egyetlen most zajló beruházás, a Vármelléki Óvoda teljes felújítása zajlik, melyre 139 millió forintot költenek. További 180 millió forintból újul meg a Posta tér, mely igazi közösségi tere lehet a belvárosnak, interaktív szökőkúttal, szabadtéri színpaddal, minijátszótérrel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!