Sárvár

2015.09.08. 11:49

Vár, óra és a folytatás - Az arborétumot is a Nádasdyak hagyatékát is jelölik az értéktárba

Sárvár - A Nádasdy-várban vasárnap megtartott Vas Megyei Értéknapon a sárvári értékek is reflektorfénybe kerültek. Könyvbemutató is volt.

Nagy Ildikó

Azt nem tudni, hány Horváth, Németh, Szabó, Nagy, Kovács, Varga, Tóth, Kiss, Molnár vagy Takács vezetéknevű ült vasárnap délután a Nádasdy-vár házasságkötő termében, az viszont tény, hogy a városban 2009-ben ezek voltak a leggyakoribb családnevek. Egyebek között ez is kiderül a sárvári születésű nyelvész, dr. Vörös Ferenc Kis magyar családnévatlasz című könyvéből, amelyet a város díszpolgára, prof. dr. Kásler Miklós mutatott be az érdeklődőknek.

Dr. Vörös Ferenc (jobbról) új könyvét prof. dr. Kásler Miklós ajánlotta a sárváriak figyelmébe a Nádasdy-várban megrendezett megyei értéknapon. Középen Kondora István, a város polgármestere Fotó: Pajor András

A telt ház is jelezte: Sárváron Kásler professzor és dr. Vörös Ferenc is helyi értékneknek számít, ezért is volt szerencsés döntés a Vas Megyei Értéknap programjai közé illeszteni az új kötet bemutatóját.

Ahogy az a napokban megjelent kiadványból is kiderül, a megyei értéktárban jelenleg két sárvári kincs szerepel: a Nádasdy-vár és a Nádasdy-óra. A lista azonban remélhetőleg tovább bővül majd ezt reméli a város értéktár bizottságának munkáját irányító sárvári múzeumigazgató, Takács Zoltán Bálint is, aki ezúton is arra kéri a városban működő civil szervezetek tagjait és a város polgárait, hogy javaslataikkkal segítsék a helyi értéktár gyarapítását. Mert bár Papp József, Szélesi Attila és Kulcsár László bizottsági tagokkal ők maguk is megteszik ezt, az ideális az lenne, ha valóban minél többen részt vennének a munkában. Takács Zoltán Bálint bizottsági elnök szerint például nagy esély van arra, hogy az arborétum is bekerül a helyi és a Vas megyei értékek közé, akárcsak a Nádasdyak hagyatéka. De a sárvári gyógyvíz is nagy eséllyel pályázhatna erre, és még sok minden más. Szabad a pálya: lehet ötletelni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!