Savária

2012.08.26. 05:56

Történelmi hangulat uralkodik a Savaria Karneválon

Szombathely - Csütörtök este kigyúltak a tüzek a Fő téren a Vesta-templomban, ami azt jelentette, elkezdődött a Savaria Történelmi Karnevál. A rendezvény idén a tizenharmadik születésnapját ünnepli. A fesztivált középpontjába ismét az ókor került, közel 20 helyszínen mintegy 250 program várja hétvégén az érdeklődőket. A karneváli programok gőzerővel folynak tovább.

Bajdó Bettina

A Savaria Karnevál Magyarország páratlan történelmi alapokon nyugvó fesztiválja, amely Szombathely belvárosában, ókori és középkori környezetben zajlik. Idén a fesztivál középpontjába ismét az ókor került. Közel 20 helyszínen, a mintegy 250 program során elsősorban az antik idők történeti hagyományai jelennek meg. A Savaria Karnevál egyfajta élő bemutatóterem, ahol letűnt korok eszközeit, szokásait, viseletét, kultúráját testközelből élvezheti a látogató. Azért is nevezik egyedinek a fesztivált, hiszen a karneválozó nem csupán kívülálló nézője, hanem maga is részese, alakítója lehet az eseményeknek, a rendhagyó időutazásnak.

A városban ezúttal is hagyományőrzők százai, egyedi kulturális és zenei különlegességek teszik feledhetetlenné a nyár utolsó hétvégéjét. Az idei karneválon a hagyomány jegyében a korábbi évek népszerű helyszínei közül ezúttal is várja vendégeit a Történelmi Témapark, a Romkert, a Kalandvár, a Művészetek Utcája, a Mediterrán Udvar, a Borok Utcája és a Sörtér. Változatlanul színes és színvonalas programok szórakoztatják a vendégeket a Fórum Színpadnál és a Keleti Udvarban. Bár a programok már csütörtökön este elkezdődtek, még vasárnapra is maradt számos érdekesség.

A történelmi témaparkban fél tízkor nyitják ki a kapukat, itt az érdeklődők a tábori élettel ismerkedhetnek. A kelta, első századi és késő római, germán katonai hagyományőrzők táborai mellett a középkor lovagjainak táborát is megismerhetik az érdeklődők. Tíz órakor római katonai szemlét tartanak, majd a Savaria Legio Egyesület előadásában alaki gyakorlatokat és újonckiképzést láthatunk. Kassai Lajos lovasíjász és tanítványainak műsorát is megnézhetjük, délután pedig és Vas Vármegye Lovagjai és Íjászai is bemutatkoznak.

10 órától egész nap Nyitott galéria „Művészet az utcán” címmel az Isis Galéria művészei mutatkoznak be. A művészeti technikák bemutatása mellett lehet találkozni a művészekkel alkotás közben, a nyitott műteremben pedig kézműves foglalkozások is lesznek. Debreceni Zsóka keramikus és Pelcz Zoltán szobrászművész kiállítását is meg lehet nézni az Isis Galériában. A Művészetek Utcájában fellép az Ataru Ütősegyüttes, s zászlóforgatók műsora is színesíti a programot. Délután a régi korok zenéje is felcsendül. A Romkertben délután egytől a katonai hagyományőrzők vetélkednek, s lesz hétpróbás játék is a látogatóknak.

Jelmezes tárlatvezetéssel és kerti sétán lehet megismerkedni a város történetével. Idén a Sörtér is fontosabb szerephez jut - ezt hangsúlyozta dr. Puskás Tivadar polgármester a nyitóünnepségen is. A zeneiskola tágas parkolója immár második éve új helyszín a karneválon: itt gyűlnek össze a sört kedvelők, idén azonban a korábbinál gazdagabb szórakoztató műsort kínálnak nekik a szervezők. Három nagy sörivó nemzet hozta el ide termékeit és kultúráját idén: az írek a csehek és a bajorok.

A vasárnap a cseheké, délután négytől egymást váltják a színpadon a fellépők. Négytől a Sklepnica, hattól Tomas Kocko és zenekara, fél kilenctől pedig a Medicimbal zenél. A polgármester elárulta még: a karnevál minden programja kedves a számára, főként azért is, mert a családjával együtt látogat ki a rendezvényre. Ilyenkor összegyűlik a család, a két unoka is részt vesz a karneválon. Ők leginkább a Gayer parki programokat élvezik és a Kalandváros kínálata lehetőségeket. A polgármester hangsúlyozta, a karnevál remek lehetőség arra, hogy megismerjük a múltat, s könnyed szórakozás mellett tanuljuk a történelmet is.

Bajdó Bettina 

Vasárnap éjfélig meghosszabbította a hőségriasztást az országos tiszti főorvos - Vas megye sem kivétel, de nem itt lesz a legnagyobb a hőség, hanem a déli, dél-keleti országrészben. A nagy melegben, karneválozás közben se feledkezzünk meg a folyadékpótlásról. Szomjoltó csapvíz lesz a rendezvény ideje alatt is. A fesztiválon a Fő téren, a Ferences Kertnél és a Kalandvárnál is vizet osztanak. A hőségriadó miatt sorcsapot is felállítanak, ahol a karneválozók hűsíthetik magukat ivóvízzel. A Borok Utcája és a Sörtér közötti átjárónál, és a Savaria téren találják a kihelyezett berendezéseket.

Videók:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!