Savária

2013.08.04. 16:35

Programok, rendezvények Vas megyében augusztus 5-től

Tudja meg, mi történik Vas megyében - programok, rendezvények, bulik, koncertek, sportesemények augusztus 5-től. Böngésszen, és válogasson!

Vas Népe

AUGUSZTUS 20.

Kerti parti a Skanzenben

Egy óriási születésnapi kerti parti lesz augusztus 20-án a Vasi Skanzenben. 

A Vasi Skanzen idén 40 éves, és 15 éves a Pajtatábor. E születésnapok kerti partija lesz augusztus 20-án délelőtt 10-től 20 óráig. Dr. Puskás Tivadar 11.30-kor mond köszöntőt, Csapláros Andrea, a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatója 18 órakor. A programok közt szerepel táncház, kézművesség (papírvirág-készítés, agyagozás, szövés), ügyességi feladatok (karikahajtás, métázás, biciklis próbák), nemzetiségi ételek, dalok, vitézi bajvívás, Toldi hétpróbája, íjászat, lovaglás, hagyományőrző csoportok bemutatói, nádsíp készítés, ólom figurák öntése – emlékül.  

AUGUSZTUS 19.

Idén is lesz csónakfelvonulás

Körmend - A város önkormányzata és a kulturális központ idén is megrendezi a Körmendi Napok elnevezésű rendezvényét, melynek része a hagyományos, augusztus 19-ei csónakfelvonulás is. Igazi karneváli hangulatot szeretnének teremteni a szervezők a Rábán, s erre már most is várják a jelentkezőket.

 

AUGUSZTUS 17.

Huszadjára is lesz streetball verseny

Körmend - Gőzerővel folynak az előkészületek a XX. Streetball Challengere a városban. A hagyományos körmendi fordulót augusztus 17-én rendezik, melyre ezúton is várják a jelentkezőket. A játékra szükséges az előzetes nevezés, így kérik a leendő részvevőket, semmiképpen se feledkezzenek meg a lap beadásáról. Augusztus 16-áig tudják fogadni a nevezéseket.

Arborétum Sprint Kupa először

Szombathely - Az Arborétum SE tekeszakosztálya Vas megyében első ízben rendez sprint versenyt. A legfeljebb 64 fős mezőnyből a kisorsolt párok 10 teli és 10 tarolást teljesítenek pályánként. Amennyiben az első 20 gurítás után azonos a faeredményük, akkor egy teli gurítás dönt. Pályacserét követően a második 20 gurítás után, ha 1-1-re alakul a szettarány, három teli gurítással döntik el a mérkőzést. (Az összfa nem számít, a szettarány a döntő.) A végén kétfős döntőt rendeznek, de a bronzmérkőzést is lejátsszák. A VAOSZ tekepályáján augusztus 17-én, szombaton az igazoltak, augusztus 31-én a nők és az amatőrök versenyeznek.

Veterán motorosok találkozhatnak

Körmend – A Vasparipa Egyesület augusztus 17-én egész napos rendezvényre várja az érdeklődőket. Túra indítja a napot, majd a Rába-partra visszaérve elfogyasztják a jól megérdemelt ebédet. Egy kis pihenés után ellátogatnak a főtérre, ahol felvonultatják a járműveket, utána ügyességi versenyek lesznek. Az est zenével ér véget.

AUGUSZTUS 16.

Bor, torta, új kenyér

A Körmendi Napok programsorozata augusztus 16-19-én zajlik majd. A fesztivál a Bor utca megnyitásával kezdődik jövő pénteken. Augusztus 16-án délután lesz A Város Bora verseny, Borkorcsolya verseny, a Város Tortája verseny, süteménykavalkád, este a Szabadság téren United Folk orchestra, Chubby Band koncert. 17-én streetball bajnokság, kick boksz bemutató, interaktív játszóház, veterán és túramotoros felvonulás is szerepel a programban, este a Kerozin játszik. 18-án este Brass Show koncert lesz. A Szent István ünnepséget 19-én 19 órától rendezik hagyományosan a Rába-parton. A hagyományőrző egyesületek lovasbemutatója után szegik meg az új kenyeret, végül csónakfelvonulás, tűzijáték. 

AUGUSZTUS 15.

Musical a Fórumon

Szombathely - A Félúton a Fórum felé rendkívül sikeres Broadway-musical, épp ideje Magyarországon is megismerni a szerző, Stephen Sondheim munkásságát. A Plautus-komédiák motívumaiból összeszőtt sztorit ezúttal Réthly Attila viszi színre, Bezerédi Zoltánnal a főszerepben. Játszik az előadásban többek között Szabó Tibor, Németh Judit, Kovács Gergely, Sodró Eliza, Mertz Tibor és Jordán Tamás is. Zene, tánc, happ end: a Fórumon találkozunk. A premier helyszíne természetesen az idén is a Megyeháza udvara lesz, augusztus 15-én.

Keresztény gólyatábor is lesz

Szombathely - János Pál Katolikus Szakkollégium az értékteremtés műhelyeként működik Szombathelyen immáron egy éve, amely nemcsak komfortos, bentlakásos otthont biztosít keresztény egyetemistáknak, hanem az egyetemi oktatással párhuzamosan a felkínálja azokat a perspektívákat a belső szakmai programok segítségével, amelyekből a szakkollégisták rálátnak saját és mások szerepére is a társadalomban, megtapasztalják a csapatmunka közösségi örömeit és hitükben is gazdagodnak.A kollégium, mint az előző évben, most is várja augusztus 15–ig az új szakkollégisták jelentkezését, mondja Németh Norbert egyetemi lelkész, a szakkollégium vezetője. A felvételt nyert hallgatókat idén is várják majd a keresztény gólyatáborba is, melyet augusztus 28-31. között rendeznek majd a Martineum Felnőttképző Akadémián. A kezdeményezés tavaly indult, és sikert aratott. Augusztus 15–ig lehet jelentkezni.

 

AUGUSZTUS 11.

Japán nap a Vasi Skanzenben

A japán nap 16 órakor kezdődik. 30 tokiói középfokú zeneiskolás érkezik, és a japán kultúrából nyújt át egy csokorral az érdeklődőknek. Lesz origami, kimonó, japán és magyar éneklés. A japánok Kodály-módszerrel tanulják a zenét, ehhez kapcsolódóan egyhetes budapesti kurzuson vesznek majd részt, miután megismerkedtek környékünkkel, többek között a magyar népi kultúrát reprezentáló a Vasi Skanzennel. Cserébe – ajándékként – a japán kultúrát mutatják be.

Vízi vágta és csúszdaverseny

A Szombathelyi Szabadidősport Szövetség és a SZOVA Zrt. vasárnap rendezi az 5. Vízi Parádét a Tófürdőn. Az érdeklődők 14 órától csúszdaversenyekben, különféle úszóversenyekben, vízi játékokban és a rendkívül népszerű vízi vágtában (felnőtt fut a vízben gyerekkel a hátán) mérhetik össze tudásukat.

Búcsú, virrasztás és körmenet

Vasvár - Augusztus 11-én, vasárnap tartják a vasvári Nagyboldogasszony búcsút. Előtte 10-én, szombaton este a hét órai szentmise után egész éjszaka virrasztás lesz. Augusztus 11-én a szentmisék reggel hét órakor, fél kilenckor és este hét órakor kezdődnek. Délelőtt tíz órakor körmenet indul a plébániatemplomtól a temetői temp-lomba, ahol fél tizenegykor ünnepi szentmisét celebrál és szentbeszédet mond az egyházmegye újmisés papja, Kovács József. Délután fél háromkor kezdődik a zarándokok búcsúztatása egy litánia keretében.

Vida Gábor emlékkoncert

Szombathely - Vida Gábor emlékkoncertet rendeznek augusztus 11-én 20 órától a Zsinagóga udvaron. A belépés ingyenes.

Falunapi vigasság főzőversennyel

Szentgotthárd – Idén is színes falunapi programokkal kedveskednek vasárnap a Rábatótfaluban élőknek. Délelőtt 11 órakor főzőverseny veszi kezdetét, délután három órától pedig szórakoztató műsorral készülnek a szervezők. Fellépnek a Zalaegerszegi Heves Színház művészei operett dalokkal, színpadra áll a Jakabházi Hagyományőrző és Faluszépítő Egyesület Parasztzenekara, a Tótfalusi Asszonyok Tánccsoportja és a Magyarnádaljai Kütyaütők Táncegyüttese. Este hat órától az Albatrosz Együttes gondoskodik a jó hangulatról. A programok a Hársfa vendéglő előtti téren lesznek.

Hétvégi programajánló (augusztus 10-11.)

KONCERT

Szombathely. Malom söröző kerthelyisége: augusztus 9-én, pénteken 19.30-tól Blues Jam „unplugged” koncert lesz.

Sárvár. Nádasdy-vár udvara: 10-én, szombaton 20.30 órakor a 15 éves Kanona Band ad jubileumi koncertet.

RENDEZVÉNY

Szombathely. Arena Savaria (Sugár út 18.): 9–10-én, pénteken és szombaton a Nyugat-dunántúli Díszfaiskolások Egyesülete rendezi a 20. Faiskolai Börzét. Pénteken szakmai napot, szombaton pedig közönségnapot tartanak. A szakkiállítás mellett a kültéri kiállításon vásárolhatnak növényeket a látogatók.

Sárvár. Kossuth téri nyár: 20 órai kezdettel ma az Evangélikus kórus, 9-én a Salsa Fuerte, 10-én a Pedagógus Női Kar, 15-én, jövő csütörtökön a Bódi-duó lép közönség elé. Nádasdy-vár udvara: 9-én, pénteken 20.30-kor Nyári színházi esték a várudvaron – Nyáresti musicalvarázslat kezdődik (esőnap: 11., vasárnap).

Celldömölk. KMKK előtti tér: 9–10-én, pénteken és szombaton 18–22 óráig Cell-Rock – fiatal, amatőr énekesek és zenekarok találkozója lesz.

Kőszeg. Egész augusztusban: Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok 2013. A programok között szerepel: ostromjátékok, katonai tábor, Szulejmán-túra, kirakodóvásár, katonai toborzás, játékos próbatételek, kiállítások, koncertek, különböző bemutatók, várostrom, sakkverseny, hastáncfesztivál, paintball verseny.

Bük. Bükfürdő Gyógy- és Élménycentrum: a hétvégén is programokkal várják a pihenni vágyókat. 10-én, szombaton világ- és Európa-bajnok kötélugrók műsorát láthatják az érdeklődők, 11-én, vasárnap pedig „Úszunk a habtengerben” címmel a Csepregi Tűzoltók vidám délutánja lesz, majd búvárkodás, víz alatti fotózkodás.

KIÁLLÍTÁS

Szombathely. Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. A díszteremben A római sas szolgálatában – Publius Ferrasius Avitus, Róma katonája háborúban és békében, a kőtárban pedig A vadászszenvedély ereklyéi – trófeák Pődör Miklós hagyatékából című tárlat látható.
Járdányi Paulovics István Romkert: kedd–szombat 10–17 óráig. Smidt Múzeum: kedd–péntek és vasárnap 10–17 óráig.
Vasi Skanzen: kedd–vasárnap 9–17 óráig. Kis magyar pomológia 30 régi magyar alma címmel gyümölcsábrázolás bemutató várja az érdeklődőket.
Szombathelyi Képtár: kedden, szerdán és pénteken 12–17 óráig, csütörtökön és vasárnap 10–17 óráig.
Iseum Savariense: kedd–szerda és péntek–vasárnap 10–17 óráig, csütörtökön 10–18 óráig.
Egyházmegyei könyvtár, Sala Terrena: augusztus 15-én zárva.
Egyházmegyei Levéltár (Szily János u. 2.): 9-én, pénteken 17 órakor „Sándor István, az első magyar szalézi vértanú” címmel kiállítás nyílik. A tárlat szeptember 30-áig látható, hétfő–péntek 9–16 óra közt, hétvégeken előzetes bejelentkezés alapján.
Kámoni Arborétum galériája: szeptember 10-éig a Redesig+ elnevezésű, Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében díjazásra került designtermékek vándorkiállítása látható.

Acsád. Szociális otthon: szeptember 20-áig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének két témát bemutató tárlata tekinthető meg. 1. A híd, amely összeköt – a modern civilizáció elképzelhetetlen lenne hidak nélkül; Az évezredek során a hídépítés igazi művészetté fejlődött. 2. „Kirándulás Marcipániába.”

Kőszeg. Hotel Írottkő: : Gódor József, a Csók István Művészkor tagjának fotókiállítása „Bosznia-Hercegovina kincsei” címmel augusztus 23-áig látható.
Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig látogatható.
Megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja. Augusztus 30-áig Vidéki élet a határtérségben a századfordulón címmel a Pannon Interkulturális Kutató- és Képzőközpont és az alsóőri Magyar Média és Információs Központ fotókiállítása várja az érdeklődőket hétfő kivételével minden nap.
Koronaőrző bunker (Kálvária I. stáció előtt): a magyar szent korona történetét bemutató kiállítás tekinthető meg szombatonként 13–17 óráig, csoportok előzetes bejelentkezés alapján látogathatják a tárlatot.

Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–20 óráig nyitva. Lajos bajor királyi hercegről és a sárvári ménesről szóló kiállítás tekinthető meg. Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Garas Kálmán fotóművész kiállítása szeptember 1-jéig látható, hétköznapokon 10–17 óráig, szombatonként 9–13 óráig.
Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Mihácsi Teodóra fotókiállításának 9-én, pénteken 17 órakor lesz a megnyitója. Nádasdy-vár, könyvtár: 150 éve született Gárdonyi Géza címmel nyílt kiállítás.

Körmend. Dr. Batthyány-Strattmann László Múzeum, az állandó kiállítások nyitva tartása: kedd–vasárnap 9–17 óráig.

Tiszavirág életű, rendhagyó kiállítás

Rendhagyó kiállítással készülnek helyi fiatal művészek augusztus 9-én, 19 órától. A tárlat különlegessége, hogy a kiállítandó fotók, textíliák, grafikák nem valójukban jelennek meg, hanem projektor által, kivetített formában lesznek láthatóak. A kezdeményezés tavaly indult, Tóth Dávid fotós az, akinek kezében összefutnak a szálak. Nemcsak a kiállítás, hanem annak helyszíne is különleges: a mozi kávézó teraszának fehér falfelületei biztosítják a teret. A kiállítás a SzínTérForma nevet kapta, amelynek kiállítói: Nagyapáti Zoltán, Lukács László, Tóth Gergely, Tóth Dávid, Benkő Péter.

AUGUSZTUS 10.

Hastáncosok fesztiválja

Kőszeg - Szombaton egész napon át a hastánccal lehet ismerkedni a Jurisics-várban a Kelet varázsa Nyugaton elnevezésű hastáncfesztiválon.Napközben gyermek és családi programok várják az érdeklődőket a várban. Lesz arcfestés, különféle ügyességi megmérettetések, kézműves programok, délelőtt két hastáncóra, délután három, s egész nap az Ezeregyéjszaka mesesarok várja a kicsiket. Este 7 órától pedig a hastáncfesztivál csúcspontjaként több táncklub kiváló produkcióiban gyönyörködhetnek az érdeklődők, a látogatók. Fellép Aster és a Kőszegi Orientális Táncklub, Budapestről Lenkefi Zita és táncosai, Szombathelyről Shamila és Isis Gyöngyei, Körmendről pedig Erika és táncosai.A keleti kultúrákban a has életet jelent. Akkor talán a hastánc az élet tánca? Úgy 5000 évvel ezelőtt a hastánc mágikus szertartások része volt, olyan istennőkhöz fűződött, mint Istar, Ízisz, Afrodite. Mágiában használták a táncmozdulatokat. A hastánc hatalmas energiákat mozdít meg a női testben.

Vasvári Rétes Fesztivál

Augusztus 10-én, a Békekötés napján borkúttal és tűzijátékkal ünnepel Vasvár, illetve megnyílik ínyencségeivel a XI. Vasvári Rétes Fesztivál.

A 35. Hegyháti napokon kiállítások, színházi előadások, koncertek vannak a városban, e programsorozatba illeszkedik a Békekötés Napja és a XI. Rétesfesztivál is. A kapuk 11 órakor nyílnak meg Szarvas József színművész köszöntőjével. Képviselteti magát a Magyar Pékek Fejdelmi rendje, a Blonder Serfőzde, az AJA-Gur Hagyományőrzők, ki lehet próbálni a retro pedálos kisautókat.

A színpadi programok 13 órakor kezdődnek. Koncertet ad a vasvári Brass BAnd, fellép a Lábita Bábszínház, népszerű operettek szólalnak meg. Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház új igazgatója lesz a rendezvény díszvendége.

Báró és Ismerős Arcok koncert

Kercaszomor – Falunapot rendeznek augusztus 10-11-én a településen. Szombat délelőtt kispályás foci, majd ezt követően kiállítás megnyitó lesz. Az idők kezdete címmel Kézdi Anna fotográfus állít ki, ezután dr. Turcsányi Gábor természetfotói és Pongrácz Tímea alkotásai, valamint A sokarcú Erdély címmel Pongrácz Zoltán grafikus – festőművész képei láthatók. A régi eszközök bemutatója után ételkóstoló várja a vendégeket, majd a rendezvénysátorban koncertek indulnak. Fellép Báró, a Folkish és az Ismerős Arcok. Másnap a református társegyházközség orgonaszentelő istentiszteletére kerül sor, délután pedig színes kulturális műsorok kezdődnek.

Kétszáz egykori falubelit várnak

Tompaládony – Augusztus 10-én, szombaton falunapot tartanak, amelyre az önkormányzat és Tóth Edit polgármester meghívta a faluból elszármazottakat. A 360 lelkes településre több mint 200 egykori lakost várnak, családtagjaikkal együtt. Az ünnepélyes megnyitó után ökumenikus istentisztelet következik, melyen igét hirdet Pécsinger Éva és Kovács Pál katolikus plébános. Közreműködik Vincze Eszter fuvolán, valamint Kiss Márton zongorán. Ezt követően kulturális programokra várják az érdeklődőket, fellép többek között a Regős együttes, a Háncs Néptáncegyüttes és a Crimo zenekar is.

Boszorkánytúra férfiaknak is

Szombaton közepesen nehéz túra indul reggel negyed 9-től a gyöngyösfalui vasúti megállótól. Az Írottkő Natúrparkért Egyesület által szervezett húsz kilométeres túra útvonala: Gyöngyösfalun keresztül a Boszorkányáztató dűlőnek veszik az irányt a túrázók, majd a Csömötei-hegyet elhagyva, a Doroszlói erdőn és a Pogányokon át Kőszeg az úticél.

Hastáncfesztivál lesz a városban

Kőszeg - Augusztus 10-én Kelet Varázsa Nyugaton címmel hastáncfesztivál lesz a Jurisics várban. Napközben gyermek és családi programok várják az érdeklődőket, 19 órától pedig hastáncos műsor kezdődik majd a nagyszínpadon.

Szerek és porták

Őrség - Augusztus 10-én nyit ki, és augusztus 20-án zár be Hétrétország, a „szerek és porták köztiválja". A központ most is Őriszentpéter, ahol a Malom-udvarban egész nap a Zala Megyei Népművészeti Egyesület bemutatói kötik le a közönséget. Az első napon 15 órakor Szalafőn könyvbemutató lesz: Az őrségi konyha kincsei, régi és új receptekkel. Este 8-kor Egy Kiss Erzsi Zene az őriszentpéteri Pajtaszínházban. Fél 11-kor kezdődik az első Csillagnéző az őriszentpéteri Csillagréten. Aztán augusztus 20-áig naponta több településen várják izgalmas programok a közönséget. Őriszentpéteren föllép például Berecz András mesemondó – együtt a fiával, Berecz István néptáncossal; lesz Kiscsillag-koncert, vendégekkel; a Gál Tamás színész vezetésével működő Csavar Színház Csokonai-vígjátékot ajánl (Dorottya, avagy a dámák diadala a farsangon). A legkisebbeknek megszervezik az Iciri-piciri játszóházat és a gyermektáncházat. Kercaszomoron a református templomban Lélektánc címmel rendeznek koncertet hegedűre és orgonára. A veleméri Árpád-kori templomban (és körülötte) Németh Ferenc és tanítványai muzsikálnak.

Születésnapi gálakoncert

Szombathely - Az Iseumi Szabadtéri Játékok záró eseménye lesz augusztus 10-én a „Vásáry 80" című születésnapi gálakoncert, amelyen az ünnepelt világhírű zongoraművész, karmester, Vásáry Tamás és a Savaria Szimfonikus Zenekar mellett Tokody Ilona és Ramón Vargas lesz a sztárvendég. Műsoron többek között Mozart A varázsfuvola című „iseumi operájának" nyitánya, Mozart D-dúr zongoraversenye, valamint válogatás Liszt, Verdi, Puccini, Rossini, Purcell, Wagner, Mascagni, Massenet műveiből.

Arborétum Sprint Kupa először

Szombathely - Az Arborétum SE tekeszakosztálya Vas megyében első ízben rendez sprint versenyt. A legfeljebb 64 fős mezőnyből a kisorsolt párok 10 teli és 10 tarolást teljesítenek pályánként. Amennyiben az első 20 gurítás után azonos a faeredményük, akkor egy teli gurítás dönt. Pályacserét követően a második 20 gurítás után, ha 1-1-re alakul a szettarány, három teli gurítással döntik el a mérkőzést. (Az összfa nem számít, a szettarány a döntő.) A végén kétfős döntőt rendeznek, de a bronzmérkőzést is lejátsszák. A VAOSZ tekepályáján augusztus 17-én, szombaton az igazoltak, augusztus 31-én a nők és az amatőrök versenyeznek. Nevezni augusztus 10-éig lehet.

 

AUGUSZTUS 9.

Csongor és Tünde a beregszásziaktól

Vasvár - Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című művét augusztus 9-én 19 órától láthatják színpadon a vasváriak a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában a Nagy Gáspár kulturális központban. A darab rendezője: Szász Zsolt.

Picture on fesztivál

Beled - Az idei picture on fesztivál augusztus 9-10-én lesz Beledben (Bildein), ahol a fesztiválhelyszín a faluközpont. Fellép a Kosheen, az Attwenger, a Pannonia Allstars Ska Orchestra is.

Sétát tehetnek egy gyümölcsöskertben

Szentgotthárd – Izgalmas programot szervez a Pro Natura St. Gotthárd, azaz a Pronas. A lelkes tagok úgy döntöttek, hogy bemutatják az elmúlt egy év alatt végzett kemény munkájuk gyümölcsét. Ma 17 órára várják az érdeklődőket az őshonos gyümölcsöskertjükbe, hogy tapasztalatot cseréljenek, valamint egy jót beszélgessenek. Az érdeklődőket az Akasztó-dombon, az Árpád utca végén várják, onnan indul a csapat a kerti sétára.

 

AUGUSZTUS 8.

Tekéntetes Úr a kultúrházban

Vasvár - A Tekéntetes Úr című darabot augusztus 8-án, este hét órától láthatja a vasvári közönség a beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház előadásában a Nagy Gáspár Kulturális Központban. Rendező: Gyevi Bíró Eszter.

 

AUGUSZTUS 7.

Rendezvény,
Kőszeg. Egész augusztusban: Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok 2013. A programok között szerepel: ostromjátékok, katonai tábor, Szulejmán-túra, kirakodóvásár, katonai toborzás, játékos próbatételek, kiállítások, koncertek, különböző bemutatók, várostrom, sakkverseny, hastáncfesztivál, paintball verseny.

Kiállítás,
Szombathely. Szombathelyi Egyházmegyei Kincstár: kedd–szombat 9.00–17.00 óráig nyitva.
Kámoni Arborétum galériája: szeptember 10-éig a Redesig+ elnevezésű, Ausztria–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007–2013 keretében díjazásra került designtermékek vándorkiállítása látható.
Katonatörténeti kiállítás (Aréna u. 8.): a Magyar Királyi Honvédség III. hadtestét bemutató kiállítás látható.
Acsád. Szociális otthon: szeptember 20-áig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének két témát bemutató tárlata tekinthető meg. 1. A híd, amely összeköt – a modern civilizáció elképzelhetetlen lenne hidak nélkül; Az évezredek során a hídépítés igazi művészetté fejlődött. 2. „Kirándulás Marcipániába”.
Kőszeg. Hotel Írottkő, aula: Gódor József, a Csók István Művészkor tagjának fotókiállítása várja az érdeklődőket Bosznia-Hercegovina kincsei címmel. A tárlat augusztus 23-áig látható.
Művészetek Háza: augusztus 25-éig Törökország – a Kőszegi Művészeti Egyesület témakiállítása tekinthető meg csütörtöktől vasárnapig, 14–17 óra között.
Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig. Jurisics-vár: keddtől vasárnapig, 10–17 óráig; megtekinthető tárlatok: Kőszeg Árpád-kori várai; Kőszeg a 15. században; Nagyhatalmi szembenállás Európában a 15. században; Szulejmán 1532-es hadjárata, Kőszeg ostroma; A kőszegi zálogbirtokosok; Eszterházyak; Földesúri asztal és konyha; Somogyi Győző Történelmi Arcképcsarnoka; de látogatható még a fegyvertár, a lovagterem, történelmi katonai viseleteket és fegyverzetet bemutató grafikai kiállítás, kőtár, a vár nyugati tornya; a kicsiket pedig a földszinten játszósarok, íjászat várja. Augusztus 30-áig Vidéki élet a határtérségben a századfordulón címmel a Pannon Interkulturális Kutató- és Képzőközpont és az alsóőri Magyar Média és Információs Központ fotókiállítása tekinthető meg. Sárvár. Nádasdy Ferenc Múzeum: kedd–vasárnap 9–20 óráig nyitva; Lajos bajor királyi hercegről és a sárvári ménesről szóló kiállítás tekinthető meg.
Nádasdy-vár, Folyosó Galéria: Mihácsi Teodóra fotókiállítása várja az érdeklődőket. Nádasdy-vár, Galeria Arcis: Garas Kálmán fotóművész kiállítása látható szeptember 1-jéig, hétköznapokon 10–17 óráig, szombatonként 9–13 óráig. Nádasdy-vár, könyvtár: 150 éve született Gárdonyi Géza címmel nyílt kiállítás.

A szoptatás lesz a beszélgetés témája

Körmend - Ellentmondások a szoptatás körül  Tények és tévhitek címmel beszélgetnek édesanyák és kismamák a fészek kör legújabb találkozója alkalmából. Számtalan ellentmondás kering a témával kapcsolatban, ezért látják fontosnak, hogy beszélgessenek, tapasztalatot cseréljenek, tanácsot adjanak egymásnak. A rendezvény augusztus 7-én lesz, délelőtt 10 órakor kezdődik.

Szerdán zsűriznek
Szombathely – Keresik az est háziasszonyát az idei Iseumi Szabadtéri Játékok záróeseményéhez, amely a Vásáry 80 koncert lesz augusztus 10-én, szombaton.A produkcióra sztárvendég is érkezik: Ramon Vargas, az 53 esztendős világhírű tenorista, akit generációja Pavarottijaként is emlegetnek. A Savaria Szimfonikus Zenekar rendhagyó módon keresi a Nagy Gála, azaz Vásáry Tamás 80. születésnapi koncertjének házigazdáját. Sok-sok jelentkező közül végül 9 hölgyet választottak ki, akik augusztus 7-én, szerdán, 15 órakor a Bartók Teremben mutatkoznak be a hat fős zsűri előtt. Néhány perces feladatot kell megoldaniuk, hogy kiderüljön, ki lesz Mérei Tamás műsorvezető társa. A zsűri tagjai lesznek: Vásáry Tamás: Kossuth-díjas karnagy, zongoarművész, a Savaria Szimfonikus Zenekar tiszteletbeli elnök-karnagya, Czubor Zsuzsanna: stylist, Mérei Tamás: a Savaria Szimfonikus Zenekar igazgatója, Mesits Katalin: kreatív tanácsadó, Szakály Gerda: logopédus,Vincze Attila: hangmérnök.

 

AUGUSZTUS 6.

Kihelyezett ügyfélfogadás Körmenden

Körmend - A Vas Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálata minden hónap első keddjén kihelyezett ügyfélfogadást tart Körmenden. Az ügyfélfogadás ideje ezúttal augusztus 6- án, kedden 10 és 12 óra között lesz. Az ügyfelek jogi jellegű problémák megoldásában tájékoztatást és felvilágosítást kérhetnek az illetékesektől, a szociálisan rászorulók részére ügyvédi közreműködést biztosítanak a hivatal dolgozói.

 

AUGUSZTUS 5.

Nyári szünet lesz a könyvtárban

Szombathely - Augusztus 5. és 20. között nyári szünet miatt zárva tart a Berzsenyi Dániel Könyvtár. Ezért a kölcsönzési határidőket is meghosszabbítják az olvasóknak. A könyvtár dolgozói mindenkinek azt javasolják, több könyvet vigyenek haza a bezárás időtartamára, hogy ne fogyjanak ki az olvasnivalóból. Egyébként az idén sem csökkent a könyvtárhasználók száma nyáron.

Barokk muzsika a  nyári estéken

Szombathely - Hamarosan kezdődik a Savaria Régi Zene Műhely programsorozata. Augusztus 5-én 2 órától a Szent Erzsébet templomban barokk muzsikát hallgathatunk Antonio Vivaldi emlékére. A műsorban concerto-i hangzanak el. 7-én 20 órától az evangélikus templomban "A barokk fénykora" című koncerten Bach és Telemann művei is megszólalnak. 8-án 2 órától a Savaria Múzeumban lesz koncert. A műsort lantra, viola da gambára, csembalóra komponált darabok teszik változatossá. 11-én 15 órától a Smidt Múzeumban lesz a Harmonico Barocco című koncert. 13-án 20 órától a Bartók Béla Zeneiskolában rendezik a kurzuszáró növendékhangversenyt. 24-én 21 órától az Evangélikus templomban Esterházy Pál udvarának zenéjét hallgathatjuk meg.

Weöres-tábor a szülőfaluban

Csönge - Az idén 100 éve született költő, Weöres Sándor tiszteletére augusztus 5-étől augusztus 9-éig rendeznek alkotótábort a szülőfalujában, Csöngén.

Rendezvény

Kőszeg - Egész augusztusban: Félhold és Telihold – Kőszegi Ostromnapok 2013. A programok között szerepel: ostromjátékok, katonai tábor, Szulejmán-túra, kirakodóvásár, katonai toborzás, játékos próbatételek, kiállítások, koncertek, különböző bemutatók, várostrom, sakkverseny, hastáncfesztivál, paintball verseny, fúvószene.

Kiállítás

Szombathely - Savaria Múzeum nyitva: hétfő–szombat 9–17 óráig. A díszteremben A római sas szolgálatában – Publius Ferrasius Avitus, Róma katonája háborúban és békében, a kőtárban pedig A vadászszenvedély ereklyéi – trófeák Pődör Miklós hagyatékából című tárlat látható.

Szombathely - Ferences templom (Aréna u. 1.): Egyházi évfordulók és események, havonta változó anyag látható.

Hegyfalu - Képeslap Múzeum (Kossuth Lajos u. 19.): hétfőtől vasárnapig, reggel nyolctól délután hat óráig várja a látogatókat.

Kőszeg - Hotel Írottkő, aula: Gódor József, a Csók István Művészkor tagjának fotókiállítása Bosznia-Hercegovina kincsei címmel augusztus 23-áig látható.

Kőszeg - Jurisics-vár, Főnixház földszinti termei: Nagy Lajos gyűjtő petróleumlámpáiból látható kiállítás naponta 10.00–17.30 óráig.

Acsád - Szociális otthon: szeptember 20-áig a Képeslevelezőlapgyűjtők Egyesületének két témát bemutató tárlata tekinthető meg. 1. A híd, amely összeköt –a modern civilizáció elképzelhetetlen lenne hidak nélkül; Az évezredek során a hídépítés igazi művészetté fejlődött. 2. „Kirándulás Marcipániába".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!