Savária

2010.08.23. 11:49

Savaria Karnevál 2010: ír csemege, táncoló kelták és római katonák, és az esti karibi karnevál

Korszakokon átívelő kantinbuli a témaparkban és karibi karnevál többezres tömeggel a városházánál - ilyen volt az utolsó nap.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A karnevál utolsó napján egy igazi ír népzenei csemegét láthattunk/hallhattunk a Fórum színpadon, délután lépett fel a Chum's Irish World Groove. Pár évvel ezelőtt a balkáni fúvószene vetette meg ritmusát a karneválon, de látszik a közönségen is, hogy népszerű az ír zene (tavalyi évben Paddy and The Rats, idén pedig a Firkin és a Chum's Irish World Groove), ezért nagyon jól illik a karneváli programba, és az embereket is a színpadhoz vonzza.

Az ír népzene után a keleti dobosoké lett a főszerep, az Ataru Taiko adott minden értelemben ütős koncertet, a színpadtól távolabbi helyeken is hallani lehetett a fokozódó gyors dübörgést, olyannyira, hogy néha olyan érzésünk volt, mintha valamilyen Harley Davidson-os felvonulás lenne a közelben.

Délután négykor csapott össze a Történelmi Témaparkban számos katonai egység, légiósok, kelták, középkori lovagok s sorolhatnánk. A felsorakozó hadtestekben ugyanúgy jelen voltak a korhű, hagyományörző katonák, mint a Robi kapálógéppel érkező gázálarcos, terepruhás kommandósok, vagy a legionárus öltözékben, de gépfegyverrel strázsáló harcosok is. A nagy összecsapás bohókás tánccá fajult s nem csata lett, igaz a nézők közül sokan tényleg egy nagy harcra készültek, ezért kicsit csalódtak is, de a gálaműsor már csak ilyen...

Nézze meg a táncos összecsapást videón! - videó: Garai Antal Atom

Koraeste, még a Fórum színpadi karibi karnevált megelőzően lépett fel a Rest in Peace zenekar, koncertjük alatt kissé megtelt a Mediterrán udvar. A saját dalok mellett az olyan klasszikus együttesek dalai is szerepelnek a repertoárban, mint a Rolling Stones vagy a Guns 'N' Roses - az ismert slágerekkel pedig felteszi a banda a pontot a sikeres koncert "i"-jére.

Minden karneválon van olyan koncert, ami alatt csurig megtelik a városháza környéke. Idén az Ocho Macho vonzott oda ezreket, a Kossuth utcától a Bejczy utca közepéig, a lelátókon, a Fő térre belógva, erkélyeken, városházi karzaton, ablakban, szobrokon - egyszóval mindenhol álltak és buliztak emberek, nagy volt a tömeg.

Nézze meg az Ocho Macho koncertről készített egyvelegünket! - videó: Atom

A nagyjából másfél órás karibi karnevál alatt ismét levontuk a konzekvenciát - ez az együttes nagyon jól ki van találva, hiszen ennyi embert összetapsolni még a Besh o droM sem tudott a fél tízkor kezdődő koncertjén (bár ehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a nyolc fiú játszotta bulizene műfaja könnyebben talál közönséget magának). Azt gondoltuk, hogy sokan lesznek, de ennyi emberre azért nem számítottunk.

El Mundo Fantastico - videó: Atom

Fél tízkor a Besh o droM lépett színpadra, amely nem csak a Fórum Színpad, de egyben a 2010-es Savaria Történelmi Karnevál utolsó nagy dobása volt. A magyarországi világzene egyik legjobb csapatának koncertje után szépen elcsendesedett a környék, egyedül a Borok utcájában tartott hajnalig a dorbézolás. Jövőre folytása következik, ígérjük, mi is ott leszünk.


Karnevál után újra a régi lesz a belváros

OLDALTÖRÉS: Karnevál után újra a régi lesz a belváros

 

 

 

Míg a hömpölygő tömeg mulatott vagy kulináris élvezeteknek hódolt, sokan szorgoskodtak azon, hogy a látogatók szemetét minél diszkrétebben eltüntessék. A Savaria Történelmi Karnevál alatti és utáni takarítás ebben az évben is a jól bejáratott forgatókönyv szerint zajlott.

A SZOVA Zrt. városgazdálkodási egysége kilencven darab 240 literes kukát, 15 darab 1100 literes tolótetős konténert és nyolc darab öt köbméteres ipari konténert helyezett el a rendezvények által érintett területeken. Ezeket már hajnali öt órakor kiürítették, és akkor indultak útjukra a seprőgépek is. A cég köztisztasági segédmunkásai, söfőrjei folyamatosan talpon voltak, s az ügyeletes csoportvezető  aszerint irányította a gépeket, ahogy azt az aktuális helyzet megkívánta.

Csaknem tizenhat tonnányi szemét gyűlt össze a rendezvény három napja alatt  tudtuk meg Vörös Lajos egységvezetőtől. A hulladék jelentős része nem a kukákból, hanem a földről került a konténerekbe. A földre dobált, potyogott szemét összesöpréséről a Fő téren mintegy hetven alkalmi munkás gondoskodott három műszakban. Seprűvel, lapáttal lavíroztak a tömeg között, ahova gép nem tudott volna bemenni. Hordták ki a szemetet odáig, ahonnan a kukásautók már el tudták szállítani. A karneváli takarítók zöme roma származású, többségük már évek óta visszatérő.

Hétfőn a SZOVA emberei vették kezelésbe a Fő teret. Speciális vegyszerrel, kézzel és seprőgéppel takarítják a térkőről a lakomázás nyomait. Vajon nem lehetne megóvni a díszburkolatot a zsíros mocsoktól?  tettük fel a kérdést  Szabolcsi Gábornak, a Savaria Történelmi Karnevál Közhasznú Közalapítvány kuratóriumi elnökének.

- Ehhez az egész várost be kellene burkolni. Az árusoknak kötelező a zsírfogó használata, ha utólag egy tiszta négyszöget látunk, akkor ott állt a vendéglátó. Azt nem akadályozhatjuk meg, hogy a vendég a csöpögő lángossal, sörrel arrébb sétáljon. -

Megtudtuk azt is: a napokban az egész alapítvány a rend helyreállításán ügyködik: helyreteszik a közlekedési táblákat, a közlekedést akadályozó eszközöket, és még sok más feladatot kell elvégezniük, hogy a forgalom és a rend a lehető leghamarabb helyreálljon.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!