Illés Noémi

2019.11.07. 17:18

Egy aprócska morzsa a Teremtő zsákjából: Szlovénia

Úticél-ajánló egy kissé elfogult magyarországi szlovén fiatal tollából

Vörösmarty Mihály Gimnázium

Európa gyöngyszemei

Fotó: Illés Noémi

A turisztikai adatok és statisztikák azt mutatják, hogy nem csak az én szívem dobog Szlovéniáért. Több millió ember van ugyanebben a helyzetben, akik már felkeresték Európa kincsesládikóját.

Szlovénia területe mindössze 20273 négyzetkilométer, de minden négyzetkilométer valamilyen csodát hordoz magában. Úgy tartják, hogy amikor Isten kirázta zsákjából a világot, benne maradt egy aprócska morzsa, melyet a Teremtő Európa közepén szórt el, hegyet, tengert és pazar természeti gazdagságot ajándékozva e vidéknek. Ebből a morzsából született Szlovénia. Magas, hófedte hegycsúcsok, zöld folyók, kristálytiszta vizű tavak, napsütötte tengerpart, mélyből feltörő gyógyvízforrások,népszerű borvidékek, barna medvét is rejtegető erdők, mesés cseppkőbarlangrendszerek, zümmögő méhrajok, szélsebesen vágtató lipicai ménes, hangulatos kisvárosok, pezsgő kulturális élet, alpesi és mediterrán hangulat. Egy ország, ahol a múlt és a jelen találkozik. Egy ország, mely mindenkit magával ragad.

Vigyázat! Függőséget okozhat, hiszen aki egyszer ellátogat a szlovén vidékekre, szerelmes lesz a tájba, és a szíve mindig vissza fogja húzni az erdőkkel tarkított hegyes-völgyes Szlovéniába. A fákról lehulló sárguló leveleket sodorják a Dráva hullámai, a meder partján elhelyezett padokon élvezik a vénasszonyok nyarát Maribor lakói. Néhány méterre ettől szlovén népdal cseng, s szorgos munkában vannak az ország legkiválóbb borászai, ugyanis a világ legidősebb – több mint 400 éves- szőlőtőkéjének szüretét tartják, melynek egyik oltványa már a felsőszölnöki Szlovén Mintagazdaságban növekszik.

 

Európa gyöngyszemei
Fotó: Illés Noémi

 

Pár óra utazás után Piranban vagyunk, az Adriai-tenger partján, ahol még boldogan megmártózhatunk a sós vízben, hallgatva a sirályok dalát. Később pedig már lesíelhetünk az egyik magasabb hegycsúcsról. Ez is Szlovénia egyik rendkívüli adottsága: egy nap, egy ország, mégis többfajta időjárás, éghajlat, megannyi szórakozási és sportolási lehetőség.

De nemcsak ez bűvölhet el minket, hanem a természeti csodák is. Szlovénia szíve biztosan Bled és környékén doboghat. A Triglav Nemzeti Park ékessége a Bledi-tó, melynek apró, ám az országban egyedüli szigetének közepén egy templom harangjának kongása hallatszik, mely a monda szerint teljesíti kívánságainkat. Hatalmas hegycsúcsok övezik a minden évszakban varázslatos tájat.

Legmagasabb közöttük a Triglav, mely szlovén nemzeti jelkép, megmászása számomra mindenképp bakancslistás, hiszen úgy tartják, hogy minden szlovénnek egyszer az életében fel kell másznia a 2864 méter magas csúcsra. Azoknak, akiknek fizikai kondíciójuk nem engedheti meg ezt a túrát, elegendő ellátogatni Orfaluba, ahol megtalálhatják e magas hegynek egyik szikladarabját, a „Mali Triglavot”.

A tőlünk délnyugatra fekvő parányi ország rengeteg látnivalót és kikapcsolódási lehetőséget kínál számunkra. Naphosszat tudnék mesélni Szlovénia természeti szépségeiről, az ott élő emberekről, hagyományaikról, szokásaikról, gasztronómiájukról, viszont inkább most arra buzdítanék minden Vas Népe-olvasót, hogy látogassanak el oda, és csöppenjenek bele egy varázslatos világba.

Illés Noémi

Vörösmarty Mihály Gimnázium

Szentgotthárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!