Bodor Júlia

2019.11.28. 17:37

10 tipp: így válassz egyetemi szakot

Jurisich-gimnázium

Az érdeklődők szeptember 8-án 10-12 óra között tájékozódhatnak Illusztráció: Shutterstock

1. Ne kedvenc tantárgy alapján válasszunk! Gyakran követi el a jelentkezők többsége azt a hibát, hogy egy jó fej tanár, vagy a tantárgyból szerzett jó jegyek alapján választanak. Át kell gondolni, hogy tényleg azzal a tudományterülettel akarunk-e foglalkozni, esetleg komolyabb és másféle követelményekkel együtt?

2. Mi hozzuk meg a döntést, ne a környezetünk! Sokszor az orvos- és jogászdinasztiák választási lehetőség nélkül döntenek gyermekük helyett. Ne hagyd magad, találd meg a saját utad! Sehol sincs eleve elrendelve, hogy ugyanazt kell foglalkozásul választanod, amit a szüleidnek!

3. Böngéssz! Alaposan nézd át, hogy egyes egyetemek és főiskolák milyen képzéseket indítanak, s hogy oda mennyi pontot kell teljesíteni az érettségi vizsgák alatt. Így tudod a legkönnyebben átszűrni a felhozatalt. Itt a legnagyobb segítséged a felvi.hu lehet.

4. Olvass utána! Rendben, de akkor mik a tantárgyaim? – ne aggódj! A legtöbb egyetem szakleírásában feltünteti, hogy egyes években milyen tantárgyak a kötelezőek, hány éves képzésről is van szó, vagy hogy melyik érettségi tantárgy a kötelező, vagy hogy nyelvvizsgára van-e szükséged a jelentkezéshez.

5. Barátok, ismerősök véleménye. Ha kiválasztatottad álmaid szakját akkor – ha tudod, hogy közeledben valaki hasonló pályán tanul – kérd ki a véleményét, meséljen az ő tapasztalatairól.

6. Tarts ki a választásod mellett! Egyetem: kiválasztva. Szak: kiválasztva. Mi teendőd van még? Ne hagyd, hogy mások befolyásoljanak! Valósítsd meg az álmaid!

7. Oké, de hova tovább? Mindig nézz utána, hogy a szak után milyen területeken, ágazatokban tudsz elhelyezkedni. Az is fontos, hogy mennyit keresel, hisz nem mindegy, hogy miből és mennyiből kell megélned.

8. A nyílt napok tökéletes belátást nyújtanak az egyetem, és legfőképpen a szakok életébe, ezért mindenképpen látogass egyetemi nyílt napokat, hisz itt tudhatsz meg sok hasznos információt.

9. Ha nem értesz valamit, akkor semmiképp se tartsd magadban, kérdezz bátran!

10. Ne keseredj el, ha nem sikerül elsőre! Ha nem sikerül a felvételi, ne bánkódj! A legtöbb egyetemnek van egy második felvételi időszaka, itt még szét tudsz nézni! Vagy ha nem vagy elégedett az érettségiddel, azon is javíthatsz az októberi és novemberi érettségi időszakban, és utána sokkal jobb eredménnyel és nagyobb eséllyel kerülhetsz be álmaid szakjára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!