Dömötör Veronika

2019.11.21. 07:00

Belekezdesz, és nem tudod abbahagyni

A tánc évezredek óta olyan művészet, amellyel az érzelmeinket a zene és a ritmikus mozgás által fejezzük ki. Minden kultúrának megvan a saját táncművészeti stílusa. A globalizációnak hála mára már világszerte elterjedtek a különféle tánctípusok, melyekből bármit kipróbálhatunk. Ha megfordul a fejünkben, hogy esetleg sportként a táncot szeretnénk választani, vele együtt jön a kérdés, vajon melyik változata legyen? Én a hiphopot választottam.

VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátói SZSZK

A koreográfiáknál rengeteg lépést kell megjegyezni: mikor gyere be, hol kezdjél

Fotó: VN-archív/Unger Tamás

Lassan három éve annak, hogy elkezdtem hiphopot táncolni. Azért választottam ezt a műfajt, mivel szeretem, ha nem kötött egy tánc, és persze a zene sem, amire ezt táncoljuk.

Sokak szerint ez a tánc csak valami ugribugri, és nem tartják sportnak sem, pedig rengeteg izmot használunk és nagyfokú koncentrációt igényel. A koreográfi áknál rengeteg lépést kell megjegyezni: mikor gyere be, hol kezdjél. Így ha az információbefogadó képességedet, állóképességedet szeretnéd fejleszteni, és azt, hogyan koncentrálj egy bizonyos dologra hosszabb időn keresztül, csak ajánlani tudom ezt a sportágat.

A hiphop egy életstílus, ami magában foglal megannyi dolgot, például a zenét (rap), az öltözködést, a szlenget. A hiphop az Egyesült Államokból, Bronxból indult szubkultúraként az 1970-es években.

A koreográfiáknál rengeteg lépést kell megjegyezni: mikor gyere be, hol kezdjél
Fotó: VN-archív/Unger Tamás

A hiphopalkotások témája, hangulata a műfaj bármelyik területén laza, határozott, agresszív, néhol bolondos. Ez arra vezethető vissza, hogy a stílus Amerikából származik, főleg azokból az időkből, amikor az afroamerikaiakat elnyomták, és a fi atalok között is hatalmas volt a munkanélküliség aránya. Az elhagyatott házakban kábítószerfüggők és fi atalokból álló bandák éltek. Ezekben a nehéz időkben indult hódító útjára a hiphop. Az emberek kezdték megelégelni a folytonos bandaháborúkat, a kilátástalan életet, és valami újban próbáltak értelmet, önkifejezést keresni.

Számomra ez a tánc a stresszoldást és nyugalom megteremtését szolgálja. Tánciskolám, ahol tevékenységemet folytatom, kis létszámú, családias hangulatú csapat, ahol jó légkörben öröm felkészülni egy fellépésre vagy gálára. Ne feledd: „A tánc nem szenvedély az elején, csak egy életérzés, belekezdesz és nem tudod abbahagyni! Ekkor válik szenvedéllyé!”

Dömötör Veronika

VMSZC Kereskedelmi és

Vendéglátói SZSZK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!