Dömötör Veronika

2019.11.21. 07:00

Belekezdesz, és nem tudod abbahagyni

A tánc évezredek óta olyan művészet, amellyel az érzelmeinket a zene és a ritmikus mozgás által fejezzük ki. Minden kultúrának megvan a saját táncművészeti stílusa. A globalizációnak hála mára már világszerte elterjedtek a különféle tánctípusok, melyekből bármit kipróbálhatunk. Ha megfordul a fejünkben, hogy esetleg sportként a táncot szeretnénk választani, vele együtt jön a kérdés, vajon melyik változata legyen? Én a hiphopot választottam.

VMSZC Kereskedelmi és Vendéglátói SZSZK

Lassan három éve annak, hogy elkezdtem hiphopot táncolni. Azért választottam ezt a műfajt, mivel szeretem, ha nem kötött egy tánc, és persze a zene sem, amire ezt táncoljuk.

Sokak szerint ez a tánc csak valami ugribugri, és nem tartják sportnak sem, pedig rengeteg izmot használunk és nagyfokú koncentrációt igényel. A koreográfi áknál rengeteg lépést kell megjegyezni: mikor gyere be, hol kezdjél. Így ha az információbefogadó képességedet, állóképességedet szeretnéd fejleszteni, és azt, hogyan koncentrálj egy bizonyos dologra hosszabb időn keresztül, csak ajánlani tudom ezt a sportágat.

A hiphop egy életstílus, ami magában foglal megannyi dolgot, például a zenét (rap), az öltözködést, a szlenget. A hiphop az Egyesült Államokból, Bronxból indult szubkultúraként az 1970-es években.

A koreográfiáknál rengeteg lépést kell megjegyezni: mikor gyere be, hol kezdjél
Fotó: VN-archív/Unger Tamás

A hiphopalkotások témája, hangulata a műfaj bármelyik területén laza, határozott, agresszív, néhol bolondos. Ez arra vezethető vissza, hogy a stílus Amerikából származik, főleg azokból az időkből, amikor az afroamerikaiakat elnyomták, és a fi atalok között is hatalmas volt a munkanélküliség aránya. Az elhagyatott házakban kábítószerfüggők és fi atalokból álló bandák éltek. Ezekben a nehéz időkben indult hódító útjára a hiphop. Az emberek kezdték megelégelni a folytonos bandaháborúkat, a kilátástalan életet, és valami újban próbáltak értelmet, önkifejezést keresni.

Számomra ez a tánc a stresszoldást és nyugalom megteremtését szolgálja. Tánciskolám, ahol tevékenységemet folytatom, kis létszámú, családias hangulatú csapat, ahol jó légkörben öröm felkészülni egy fellépésre vagy gálára. Ne feledd: „A tánc nem szenvedély az elején, csak egy életérzés, belekezdesz és nem tudod abbahagyni! Ekkor válik szenvedéllyé!”

Dömötör Veronika

VMSZC Kereskedelmi és

Vendéglátói SZSZK

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!