Illés Noémi

2019.11.27. 20:59

Börtön vagy kánaán az iskola?

„Nem a börtönöd az iskolád, ez egy Kánaán” – csendül fel a Vörösmarty Mihály Gimnázium 125 éves jubileumára alkotott diákhimnuszában. Bár e dallamot rengeteg tanuló dúdolja magában, sokan mégsem gondolják komolyan a sorok jelentését.

Vörösmarty-gimnázium

Az iskola sokrétű tudást ad, amelyre a nagybetűs életben is szükségünk lesz Fotó: VMG

Igaz, hogy a Kánaánhoz vezető út nem feltétlenül az exponenciális egyenletrendszereken vagy éppen a nukleotid típusú vegyületeken keresztül halad, de ezek is mind-mind hozzájárulnak felnőtt életünk sikerességéhez. A közösségi oldalakon tucatszám jelennek meg az „Elegem van!” kezdetű sorok, majd utána hosszas kifejtése következik annak, hogy miért nincs ideje a diáknak hajat mosni, vagy éppen pont ezen teendők miatt tanulni. Már nyűg minden: a folyamatos koránkelés, a dolgozatok, vizsgák, felelések, az a sok-sok elvárás a mai társadalomtól, amiknek meg kell felelni, az akadályok, amiket le kell küzdeni. És akkor még szóba sem hoztam az úgynevezett mumusunkat: a továbbtanulást. Ettől valamennyi nyolcadikost vagy középiskolást kirázza a hideg, leginkább a növekedő követelmények és ponthatárok miatt. Ugyanis a diákok nagy része egy szűk távcsövön keresztül látja a világot. „Csak éljem túl a tanév végéig, a következő dolgozatig vagy szóbeli felelésig” – hangzik el sokszor ez a mondat. Az iskola azonban jóval sokrétűbb tudást ad, melyre a nagybetűs életben is szükségünk lesz.

Az iskola sokrétű tudást ad, amelyre a nagybetűs életben is szükségünk lesz Fotó: VMG

De hahó, világ! Miért nem vesszük észre az apró örömöket az életben? Miért erőszakoljuk magunkra azt a pesszimista hozzáállást, ami minden fi atalt befolyásol? Miért nem élvezzük ezt a pár felhőtlen gyermekévet? Egy rosszul sikerült vizsga vagy egy elégtelen dolgozat nem a világvége.

Ha a sors megpróbáltatásokat gördít elénk, ne meneküljünk fejvesztve előlük, és siránkozzunk, milyen nehéz egy matek vagy éppen biosz témazáró. Nem kell megijedni az algebrai kifejezések vagy éppen a kémiai vegyjelek népes seregeitől, hanem a szorgalmunkból is eredő tudásunkkal felvértezve vívjuk meg a csatát azért, hogy majd az érettségi vagy nyelvvizsga-bizonyítványunkkal a kezünkben diadalittasan térhessünk vissza a végső győztes ütközetből.

Értékeljük hát azt, hogy ilyen környezetben élhetünk, hogy vannak mellettünk olyan személyek, akik támogatnak, és ne veszítsük el minden reményünket egy megpróbáltatásokkal teli nap után. Az élet ennél sokkal színesebb és vidámabb is lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!