Császár Fanni

2019.11.07. 07:00

Merre tovább? – Pályaválasztás egy tizenegyedikes szemével

Sok fiatal számára nehézséget okoz a megfelelő jövőkép kialakítása, hiszen az internet világában számos tévhit alakul ki az ifjúságban a karrierről. Vannak, akik azt gondolják, hogy elég egy jó blog, egy sikeres YouTube-csatorna a jó élethez. Mások a jól fizető állás, irodai munkák mellett teszik le a voksukat. Ám az ezekhez vezető nehéz, rögös utat kevesen ismerik.

Vörösmarty Mihály Gimnázium

A pályaválasztás során sok fiatalban felmerülhet a kérdés: kinek akarok én megfelelni? A választás előtt álló diák elsődleges motiváló forrása a család.

Sok szülő már gyermeke születése előtt „megálmodja a tervet”, ezért gyakran találkozunk olyannal, hogy a fiatal – édesanyja vagy édesapja álmának megvalósítása érdekében – olyan szakmát választ, amely iránt egyébként nem érdeklődik.

Jövőnk szálait most szőjük. Sikeres pályaválasztásunk szempontjából mindenképpen figyelembe kell vennünk, hogy mi az, amivel szívesen foglalkozunk, adottságaink, képességeink lehetővé teszik-e az ehhez szükséges ismeretek elsajátítását.

Fotó: Császár Fanni

Persze az sem utolsó szempont, hogy a választott szakmánkkal milyen esélyeink vannak a munkaerőpiacon, találunk-e munkahelyet azon a környéken, ahol lakni szeretnénk, és a bérünkből futja-e majd az általunk megálmodott életszínvonalra.

Nem mindig sikerül az előbbiekben leírt kritériumoknak maradéktalanul megfelelni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a változó gazdasági körülmények hatására vannak, akiknek életük során többször kell munkahelyet vagy akár szakmát váltani.

Azt mondják, hogy az idő a modern ember legértékesebb erőforrása. Mindig lehet többet keresni, mindig van drágább autó, nagyobb lakás, mindig ismerhetünk meg új embereket, de egy nap akkor is csak huszonnégy órából áll; és a napok száma bizony korlátozott.

Az eltelt idő soha nem jön vissza. Törekedjünk mindig arra, hogy jól érezzük magunkat életünk minden területén, legyen az munkahely vagy iskola.

Császár Fanni

Vörösmarty Mihály Gimnázium

Szentgotthárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!