SÉTA

2012.05.25. 02:42

Zenész két keréken

Szombathely - Lipi Tamás a Savaria Szimfonikus Zenekar tagja, valamint a méltán népszerű szalonzenekar, a Mirage Salon Quartett nagybőgőse. Emellett zenetanítással is foglalkozik, valamint szabadidejében óriási utakat tesz meg két keréken.

Vas Népe

– Hogy szeretett bele a zenébe?

– Hatévesen a szüleim beírattak a zeneiskolába. Ott szerettem meg lassacskán a komolyzenét. Bár emellett szívesen hallgattam rock zenét, rendszeresen jártam koncertekre. A legemlékezetesebbek az LGT, a P-Mobil, a Korál, a Beatrice és a Hobo koncertek voltak számomra.

– Milyen végzettsége van?

– Budapesten végeztem a Zeneakadémián, művész-tanári diplomám van.

– Milyen hangszereken játszik?

– Fő hangszerem a gordon, de szívesen mandolinozom és gitározom is. Zeneiskolásként zongorát és hegedűt is tanultam.

– Hogyan indult a zenei karrierje?

– A zeneművészeti szakközépiskolai érettségi után Budapestre kerültem, ahol főiskolásként sikeres próbajátékot tettem a MÁV Szimfonikus Zenekarban, majd a diploma megszerzése után hazajöttem Szombathelyre, ahol felvettek a szimfonikusokhoz.

– Jelenleg milyen zenekarokban játszik?

– A Savaria Szimfonikus Zenekarban zenélek főállásban, de játszom kamarazenekarokban is. Többször hívnak kisegíteni egyegy koncertre mind külföldi, mind magyar együttesek.

– Honnan jött az ötlet, hogy saját zenekart alapít?

– Ez még hiányzott a zenei palettámból. Főiskolás koromban szerencsés telefont kaptam, így Velencében a Szent Márk téren játszhattam egy nyáron. Ott szerettem meg az úgynevezett „örökzöld” műfajt, késôbb évekig játszottam hasonló zenét Németországban, de az utolsó pár évben már nem. Hiányzott, ezért alapítottuk meg kollégáimmal a quartettet.

– Rengeteget utazik. Merre koncertezik? Inkább alkalmi fellépéseket vállal vagy rendszeresen visszatérő vendég egy-egy rendezvényen?

– Bel- és külföldön egyaránt vannak fellépéseink. Főként a szomszédos Ausztriában, illetve Németországban, ritkábban Olaszországban. A szimfonikus zenekarral évente csaknem száz koncerten játszom, vannak városok, ahol évtizedek óta fellép a zenekar. Ilyen például Güssing, de általában mindig más helyszínen zenélünk.

– Zenetanítással is foglalkozik a koncertek mellett. Hogyan tudja összeegyeztetni a két elfoglaltságot?

– Igen, tanítok is. Szombathelyen, Csepregen és Zsirán. Szerencsére a zenekari próbák délelőtt és este vannak, így marad időm tanításra délután.

– Szabadidejében mivel foglalkozik legszívesebben?

– Ha tehetem, kerékpározom. Az idén szerencsére elég korán megérkezett a jó idő, így már több mint ezerkétszáz kilométert tettem meg két keréken.

Sodics Dominika Eszter Bolyai gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!