SÉTA

2013.02.12. 13:46

Műveltségi vetélkedő és portrék Weöres Sándorról

Mint minden évben, idén is megrendezte iskolánk a hagyományos műveltségi vetélkedőt és előadóművészi versenyt, kihirdette az irodalmi és képzőművészeti pályázat eredményeit a Magyar Kultúra Napján.

2013-ban többek között Weöres Sándorra is emlékezünk. Születésének 100. évfordulója alkalmából irodalmi és képzőművészeti pályázatokra is beküldhették munkáikat általános és középiskolai tanulók.

A délelőtt megrendezett Kor-Társas-Játék elnevezésű műveltségi vetélkedőn, amelyen hét három fős csapat vett részt, nagyon jól éreztük magunkat. A mi iskolánkból négy csapat érkezett. Erre a versenyre már előre fel kellett készülnünk Weöres Sándor életéből és munkásságából. Előzetesen azt a feladatot kaptuk, hogy készítsünk szórólapot egy Vas megyében rendezett kirándulásra, amely Weöres-emlékhelyeket keres fel. A vetélkedő izgalmas volt, ötletes feladatokat oldottunk meg. Az írásbeli fordulón feladatlapot töltöttünk ki. Ebben például facebook oldalt készítettünk Weöres Sándornak. A szóbelin fel kellett ismernünk a megzenésített gyerekverseket, melyek dallamát gitáron játszották nekünk iskolatársaink. Ezután fotókon szereplő személyeket kellett felismernünk, és meghatároznunk, hogyan kapcsolódnak a költőhöz.

Az iskolai műveltségi vetélkedőt dr. Vörös Ottó nyelvészprofesszor, a zsűri elnöke értékelte (Fotó: Jámbori Tamás)

A versenyt győztesként a szombathelyi Herman Ottó Szakközépiskola csapata zárta, másodikként a Horváth Boldizsár Szakközépiskola végzett. A harmadik helyezést a körmendi Kölcsey gimnázium egyik csapata érte el.

A képzőművészeti pályázatra két témában lehetett beküldeni munkákat: Weöres-portrét vagy egy Weöres-gyerekvershez illusztrációt készíthettünk. Rengeteg szép rajz érkezett, melyek iskolánk aulájában megtekinthetők. A többi portré között az én munkámat is kiállították, amelyen ceruzával ábrázoltam a híres költőt. Sokan használták ezt a technikát, illetve festékkel vagy egyéb eszközökkel is készültek munkák. A nap folyamán a versenyeket ünnepi műsor, koszorúzás, majd Sodics Péter festőművész-rajztanárnak, iskolánk öregdiákjának kiállítása nyílt meg a galériában. Reméljük, jövőre is sokan eljönnek rendezvényünkre.

Ágel Zita
Kölcsey gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!