SÉTA

2016.11.29. 13:23

Szünetre házi feladat?

Szentgotthárd - A diákok körében nagy népszerűségnek örvend a szünet szó, főleg, ha nem a tanórák közötti tízperces „még egy szendvicset sem tudok megenni” szünetről beszélünk.

Minden tanulónak felcsillan a szeme az egy vagy több hét szabadság hallatán, sőt a bizonyos nyári szünet előtt a diákok nagy része euforikus hangulatba kerül. Elrepülnek egy másik világba, ahol az „iskola" és a „tanulás" szavak köztudottan tiltólistásak. Távol kerülnek az iskola komor falaitól, és teljesen kivirulnak, feltöltődnek, illetve regenerálódnak.

A szünet komoly dolog. Ahogy a felnőtteknek a szabadság, a diákoknak a szünet koncentrált tervezést igényel. Vegyük például az őszi szünetet: először is be kellett pótolni az elmaradt alvást. Emiatt kiszámoltam, hogy mindennap legkorábban 10-kor kelhetek. Két napot a családi kapcsolatok ápolására szántam, ide tartozik a porosodó társasjátékok beüzemelése, a nagyszülők meglátogatása. Az ünnepekre való tekintettel a rokonlátogatások sem maradhattak el. A hét közepén társas kapcsolataimat építettem, palacsintát készítettünk, amit valamelyik lelkes családtag befejezett. Több ikonikus film megtekintése is a szünetre maradt, így ezeket sem hagyhattam ki.

Persze az iskola és a vele járó feladatok végig a tudatalattimban motoszkáltak. Szombathoz közeledve a házi feladatok megírása is felvetődött bennem, azonban a jó időre való tekintettel felmerült egy állatkerti látogatás gondolata édesanyámban. Én feltettem a kezem: akarni akartam, de ilyen feszített program mellett házi feladatot írni lehetetlen. A felnőttek sem dolgoznak a szabadság alatt!

Így végül megfogalmazódott bennem a kérdés: a teljes testi és lelki regenerálódás nem hasznosabb-e a tanulás szempontjából, mintha a szokásos rutin szerint házit írnék vagy másolnék?

Varga Rebeka

Vörösmarty Mihály

Gimnázium

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!