Élménypedagógia

2017.11.14. 18:35

Élmény és irodalom: Beck Zoli a katedrán

Dr. Beck Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem romológia tanszékének adjunktusa, a 30Y zenekar frontembere tartott rendhagyó, élménypedagógiai órát a Kanizsai Dorottya Gimnáziumban.

vaol.hu

A cikk szerzője, Vekszli Anna dr. Beck Zoltánnal. Fotó: NLG

Az előadás a Holdosi József emlékére szervezett konferenciához kapcsolódott. A tanóra interaktív volt, hogy életközeli szituációkon keresztül ismerkedjünk meg a roma irodalom jelentős alkotóival és műveikkel. Zoli lekötötte a hallgatóságot, hiszen a fiatalok nyelvén szólva, közvetlenségével magával ragadta a jelenlévőket. Csoportmunkában egy adott műből kapott idézetet kellett feldolgozni az előadó otthonából származó különböző tárgyak, illatok segítségével, és egy rövid történetet kitalálni ezekkel kapcsolatban. Miközben a csoportok a feladataikon dolgoztak, a többieknek Beck Zoli az ember és a mű kapcsolatáról, a roma irodalom periferikus helyzetéről beszélt. Majd a csapatok előadták, milyen történetet hoztak létre az idézet és a tárgyak kölcsönhatásából: ezt vetette össze Zoli az eredeti művel, amelyből a kiragadott idézet származott.

A cikk szerzője, Vekszli Anna dr. Beck Zoltánnal. Fotó: NLG

A rendhagyó óra mindenki számára pozitív élmény volt, hiszen a 30Y frontembere olyan atmoszférát teremtett, hogy nem lehetett nem odafigyelni arra, amit mondott, és olyan könnyedséggel beszélt nagyon komoly dolgokról is, hogy nem éreztük tehernek: ellenkezőleg, szórakozásnak tűnt a tanulás.

Vekszli Anna

Nagy Lajos Gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!