Fogas kérdés

2017.11.14. 18:49

Ez most jó vagy rossz?

Másfél éve hordom ezt az „atomerőművet” a számban – mondhatom, csodálatos az eredmény, és ez csak javulni fog. A körülöttem lévő – nem fogszabályzósok – persze nem értik, hogy mi a nyavalyáért panaszkodom mindig.

vaol.hu

Nem is gondolnák, mennyi kellemetlenséggel jár, ha valaki nem akar csálé fogakat. Fotó: Shutterstock

Az emberek nem is gondolnák, mennyi hátránya van annak, ha nem akarsz csálé fogakat. Nézzük, mire kell figyelniük a fogszabályzóval rendelkezőnek!Az emberek nem is gondolnák, mennyi hátránya van annak, ha nem akarsz csálé fogakat. Nézzük, mire kell figyelniük a fogszabályzóval rendelkezőnek!

Nem is gondolnák, mennyi kellemetlenséggel jár, ha valaki nem akar csálé fogakat. Fotó: Shutterstock

Ritkán ehetünk étteremben, nyilvános helyen

Bizony-bizony, sokan nem is hinnétek, mennyire kellemetlen tud lenni, amikor a randi közepén rájössz, hogy a fél kebab még a szádban van.

Rágó, karamell ki van zárva!

Bevallom, néha megszegem ezt a szabályt, de csak magammal szúrok ki, mert fél óráig sikálhatom a fogaimat, amíg a legkisebb helyről is eltűnik az édesség. Gondolj bele: vannak emberek, akik egyetlen napig sem bírják rágó nélkül.

A fogmosás örökkévalóság

Nem elég, hogy minden étkezés után meg kell ejteni a fogmosást, ezt a műveletet sokkal több ideig tart végrehajtani, mint annak, akinek nincs fogszabályzó a szájában. Ráadásul a sima fogkefés mosás nem elég, speciális tisztítóra is szükség van, ami egy spirálos kis fogköztiszító.

Állandóan sebes száj

Képzeld el, amikor véletlenül elharapod a nyelved vagy a szád belső felét. Áú! Mi, fogszabisok ezt naponta érezzük, sőt! Én a másfél év alatt úgy megszoktam, hogy néha észre sem veszem, ha vérzik reggel a szám vagy az ajkam.

Havi randevú a fogorvossal

Rettegsz tőle? Ne akarj fogszabályzót! Havonta ellenőrzésre kell járni, és a kis gumikat is – amelyek a drótot tartják – ilyenkor cseréli a papucsokon. Nem több öt percnél, de a fájdalom napokig tart.

Pösze beszéd

Igaz, nem feltűnő, de hidd el, ahogy a fogaid mozognak, úgy változik a kiejtésed is. Ha le is szedik, évekig kell hordani az utódját. Ez nem más, mint egy kivehető fogszabályzó, amely megakadályozza, hogy a fogaid visszarendeződjenek eredeti állásukba.

A levétele fájdalmas

Ez egy hosszú és kényes folyamat, először is össze kell törni a négy gyűrűt, amelyek a drótot tartják. Természetesen a törést a fogaidon hajták végre. Ez már önmagában óriási szenvedés, de csak ezután jön a java. A papucsokat, amelyeket ragasztó tart a fogaidon, szó szerint le kell tépni. Mintha a fogadat húznák! Na de ahogy mindennek, természetesen ennek is van előnye: a tökéletes fogsor, ami minden ember vágya. Igaz, drága és hosszasan megkeseríti a mindennapokat, de utána évekig élvezhetjük a végeredményt.

Németh Anna

Kölcsey gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!