SÉTA

2012.08.23. 15:03

A kapcsolatok szintjei

Az első szó, ami valószínűleg mindenkinek eszébe jut, aki részt vett a hetedik Séta-táborban, amelyet a Sobri Jóska Kalandparkban rendeztek meg, az a hőség. A rettentő, csontig hatoló hőség, amely alapjában meghatározta az első napot.

Vas Népe

Hőség... Várjunk csak, hiszen ez klisé... Gacza Roland illemtanról tartott előadásában négy szintet különböztetett meg az emberi kapcsolatokban. Az első a klisé: teljesen semleges, ártalmatlan témák, szinte csak látásból ismert embereknek: Szia, hogy vagy? Sehogy. Mi van? Semmi, rémes az idő, nem gondolod?
 
A nap első felében még tényleg téma az időjárás. A fedett előadóteremben körülbelül hatvanan üldögélnek csomagjaik mellett, magukat legyezgetve. Megtörténnek az első szárnypróbálgatások az ismerkedés terén, a dolog láthatóan még kezdeti fázisban van: Rossz az idő, nem? De. Klisé.

A második szint, már ha hihetünk Gacza tanár úrnak (én hiszek neki) a tények közlése. Ki honnan jött? Mennyi ideje "sétás"? Megtörténnek a szobabeosztások, már egyre jobban "kóstolgatjuk" egymást. Veszprém megye, Zala, Vas... Balogunyomból... Honnan?! Ott van Kisunyom és Sorokpolány közelében... Hát jó...

A nap már kezd lenyugodni, az időjárás pedig már egyre inkább hidegen hagy minket. Most következik a harmadik szint, a véleménynyilvánítás. Annyi ideje lógunk egymás nyakán, hogy már sor kerül egy fokkal komolyabb beszélgetésekre is, megmutatkoznak a személyiségek, ízlések. Jó volt a vacsora vagy rossz? Vannak jó csajok? Peeeeersze, hogy vannak. 

Lassan beesteledik, és a vetélkedőn gyakorlatilag már csapatként ülünk, együttes erővel (de azért nem mindig egységesen) oldjuk meg a feladatokat.
Lassan, nagggyon lassan mindenki nyugovóra tér, a padokon, faházak lépcsőin még folynak a diskurzusok fáradhatatlanul, úgy tűnik, mégsem eresztették ki éjszakára a kutyákat. Néhányan egy félreeső betonkörben ülünk. A témáink egyre mélyebbek és mélyebbek: színház, vallás, költészet... "Olyan Holt költők társasága fíling" - jegyzi meg valaki. És valóban: kicsit elvontak leszünk, állást foglalunk, egy csöppet mindenki megnyílik... Ez már egy kicsit több, mint véleménycsere.
 
Negyedik szint, érzelmek?
 
Mohos Máté
Bolyai J. Gimnázium,
Szombathely

 

Veszprém megyei Sétás hírek itt, Fejér megyeiek itt, dunaújvárosiak itt, a Zala megyei sétások cikkei itt, a Vas megye sétás hírei itt tekinthetők meg.  

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!