SÉTA

2012.05.19. 02:20

''És akinek szép a lelkében az ének''

Szombathely - Kevesen lehetnek, akik ne ismernék a vasi énekmondót, Joós Tamást, az MMIK volt igazgatóját. Már lassan fél éve, hogy Budapesten él és dolgozik.

Vas Népe

- Miért vágott bele ebbe a szakmába, amely ismertté tette?

- Egyszerűen szeretek zenélni és szeretem a költészetet. A főállásom népművelő, azt azért választottam, mert gyermekkoromban egy művelődési házban töltöttem a szabadidőm nagy részét, és megtetszett a szakma kreativitása, egyféle szabadsága. 1985 óta ebben a szférában dolgozom, nem lettem pályaelhagyó, és az élet egyik nagy ajándéka, hogy mindig azt csinálhattam, amit nagyon szerettem.

- Mióta foglalkozik énekmondással?

- A versek megzenésítésével és azok előadásával már több mint harminc éve foglalkozom. Középiskolás koromban József Attila műveinek megismerése térített arra az útra, amelyen sok éve járok. Első megzenésítésem József Attila Mellékdal című verse volt.

- Milyen jellegû verseket zenésített meg?

- Főiskolásként a figyelmem a határainkon túli költészet felé irányult, elsősorban az erdélyi költők, Dsida Jenő, Szilágyi Domokos, Hervay Gizella, Kányádi Sándor, Farkas Árpád, Király László verseit zenésítettem meg. Az egyik összeállítása ezeknek a műveknek a Ballada éjjel - válogatás az erdélyi magyar lírából címet kapta.

- Sokéves pályafutása alatt kikkel került kapcsolatba és milyen sikereket ért el?

- Az előbb említett válogatással a Madách Színjátszó Napokon 1985-ben első díjat nyertem. A 80-as években rendszeresen vettem részt különböző találkozókon, tehetségkutató versenyeken és fesztiválokon. Több biztatást kaptam ebben az idôben Dinnyés József daltulajdonostól, a Szélkiáltó együttestől, valamint a Kaláka együttes több tagjától, Gryllus Dánieltől és Huzella Pétertől. A pécsi Énekelt Versek Fesztiválján 1985- ben egyéni előadóként kaptam elismerést, illetve a kőszegi Ciróka együttes tagjaként elhoztuk a fődíjat is, amelyet többek között az általam megzenésített és hangszerelt versek előadásáért kaptunk. 1986-ban a Gödöllőn megrendezett és a Magyar Televízió által is közvetített fesztiválon a Varga Balázs által vezetett zsűri szintén elsô díjban részesítette műsoromat.

- Úgy hallottam, sok helyre eljutott a fellépései kapcsán.

- Eljutottam Szlovéniába, Franciaországba, Svédországba, Felvidékre, Erdélybe és 2007-ben pedig a kanadai magyarok meghívására Torontóba és Calgaryba.

- Milyen végzettséggel rendelkezik?

- 1985-ben végeztem a Szombathelyi Tanárképzô Főiskolán történelem-népművelés szakon, majd 2000-ben a pécsi egyetemen művelődési és felnőttképzési menedzseri diplomát szereztem. Jelenleg igazgatóként dolgozom Budapesten, a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban, közművelődési szakértő és szakfelügyelő vagyok, és tanítok egy magániskolában. Német nyelven alapfokon beszélek és eligazodom a számítástechnikában is.

- Mi alapján dönti el, hogy éppen melyik dalt adja elő?

- Az attól függ, melyik műsoromat kérik a megrendelők. A műsor közben - ha az nem egy irodalmi összeállítás -, akkor figyelve a közönség reakcióit, gyakran váltok, és a dalok egymást követve, de nem az előre megtervezett módon jönnek sorba. Több mint száz versmegzenésítésem van, ehhez jön még a népdalok és a históriás énekek sokasága, így szerencsére bőven van mibôl válogatni.

Ihász Virág Bolyai gimnázium

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!